Георги Свиленски към ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС: Евроатлантизмът ви е параван, зад който криете корупция

13.07.2023 г.

„БСП е партията, която вкара България в Европейския съюз. Непрекъснато говорите за  някакви евроатлантически мнозинства, делите парламента, разделяте обществото - само и само да се скриете зад едни паравани, върху които да упражнявате това, в което сте най-добри – а именно корупцията. Нищо евроатлантическо не притежавате, евроатлантизмът е само в името ви – това ви е евроатлантическото“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна, обръщайки се към народните представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

От парламентарната трибуна Свиленски попита: „Ако бяхте евроатлантици, европейци, защо не избрахте председателя на Здравноосигурителната каса, какво ви пречеше?“, зададе въпрос социалистът и посочи необходимостта да се даде шанс на кадър да заеме длъжността, а ако не се справи със задачите си – да бъде сменен.

„Значи демокрацията за вас е тогава, когато стават нещата така, както вие сте ги написали някъде, но не в правилата“, попита риторично Георги Свиленски и посочи необходимостта от прозрачност и яснота при вземане на решения.

Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите отхвърли спекулациите, че БСП е антиевропейска партия, като посочи, че именно по време на управлението на социалистите, България влезе в ЕС: „БСП подаде и документите за членство в НАТО. Когато вас ви нямаше. Когато Вие не съществувахте като партия“, допълни Свиленски.

В заключение той отново призова народните представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС: „Престанете зад евроатлантизма да криете това, което сте най-способни да практикувате – а именно корупцията. Това нещо трябва да се спре. Надявах се, но вече не се надявам, загубих всякакви надежди в „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да го реализират, така че по-добре от избори в тази държава, уважаеми колеги, няма. Колкото по-бързо стигнете и вие до тези изводи, толкова по-добре за България“, каза Свиленски.