Николай Каварджиклиев: Най-важното за бюджета е хората да бъдат социално защитени

Юли 13, 2023 Новини БСП в медиите 0 387

Цел номер едно на всеки, който бъде избран за управител на БНБ, е ускоряването на темповете за влизане в Еврозоната

“След като г-н Кирил Петков заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Димитър Радев, изглежда битката е предрешена. Но все пак, битката ще се води и на парламентарно ниво, а народните представители ще решат кой от тримата е най-подходящ за шеф на БНБ. До последния момент нищо не е ясно, динамиката на процесите е много голяма.” Това заяви издигнатият за кандидат за управител на БНБ от парламентарната група на “БСП за България” Николай Каварджиклиев.

“Все още не сме готови за Еврозоната. Плюсовете са много, както от политическо, така и от икономическо естество”, отбеляза финансистът, като подчерта важността на постовете за управител и подуправител на БНБ. Той посочи още, че комуникацията между БНБ и Министерски съвет е от изключителна важност за икономиката в следващите години.

Каварджиклиев отбеляза, че национален приоритет и цел номер едно на всеки, който бъде избран за управител на БНБ, е ускоряването на темповете за влизане в Еврозоната. И добави: “Бих подобрил комуникацията в БНБ и комуникацията на банката с държавните структури, населението и медиите. Според мен комуникацията не е достатъчна. Тя има образователни функции. В процеса за приемане на еврото, комуникацията е от ключово значение за правилното възприемане от страна на населението и бизнеса. Към момента няма комуникация, кампания, процес“, обясни той.

Според финансистът кампания за разясняване за Еврозоната би била полезна, но е доста закъсняла. Той отбеляза, че такава кампания трябва да бъде в синхрон с Министерски съвет.

Каварджиклиев разкри какви задачи очакват БНБ след приемане на еврото: “БНБ трябва да влезе в ролята на изпълнител на политиките на ЕЦБ. Трябва да има по-оперативни функции, но към момента няма институционален капацитет в БНБ”, каза той и допълни, че БНБ се нуждае от промени във вътрешната структура и организацията. Той прогнозира, че ако има бюджет, политическа воля и разбиране - тези неща ще бъдат изпълними.

“Аз съм човек от банковите среди, кариерата ми започва като касиер, извървял съм целия път. Свикнал съм да взимам оперативни решения, дали ще съм в единия или другия ресор - за мен е еднакво комфортно. Разликата между мен и хората, които се борят за тези позиции, е че те не са дали един кредит в живота си. Създавал съм екипи и съм работил в тази посока”, добави още финансистът. 

Кандидатът за управител на БНБ заяви, че проблемът с дигитализацията на централната банка е огромен. Според него има неща в софтуера и хардуера, които не са били обновявани от 15 години. Други проблеми, които той изтъкна, че трябва да бъдат решени от новото ръководство на банката, са капацитетът и синхронизацията на системите.

Каварджиклиев коментира и темата за бюджета на България: “За тези 5 месеца нито може да се направи политика с този бюджет, нито може да се направят сериозни инвестиции. Най-важното за бюджета на 2023 г. е да бъдат социално защитени хората. Не знам каква е тази фиксация за 3% дефицит. Записано е в Маахстрихтските споразумения, но имаме форсмажорна ситуация - войната в Украйна, която променя целия икономически пейзаж в Европа“, обясни финансистът.

Той отбеляза, че един адекватен бюджет би имал 0% дефицит и добави: “Това прави един бюджет добър - ако няма нито дефицит, нито излишък.  Бюджет с излишък и без ясни реформи в администрацията в страната е недопустим”.