Георги Гьоков: С 10 000 подписа пенсионерските организации настояват да се приеме предложението на БСП за преизчисление на пенсиите

12.07.2023 г.

„Проведе се среща между парламентарната група на „БСП за България“ и пенсионерските организации. Поводът е тяхна декларация със справедливи искания към бюджета. Пенсионерските съюзи за първи път се обединяват депутатите да подкрепят предложението на БСП за две преизчисления на пенсиите – първо, пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят от 1 юли т.г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. И второ, пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2020 г., също да се преизчислят от 1 юли, като индивидуалният коефициент на всички се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2021 г.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков пред медии в парламента.

Той припомни, че БСП вече е внесла тези предложения още преди обсъждането на бюджета като промени в Кодекса за социално осигуряване, но те са били отхвърлени от парламентарното мнозинство.

По думите на Гьоков, разговорът с пенсионерите е бил конструктивен и са се  обсъдили възможните неща, които БСП може да предложи като промени между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване. „Това е възможността да осигурим по-високи доходи на пенсионерите чрез уеднаквяване на коефициента на тежест за една осигурителна година на 1,35. Второто нещо, което ще предложим, е увеличаване на вдовишките добавки от 26,5% на 30%. И третото - увеличение на добавката от Учителския пенсионен фонд за учителите, които са придобили право на пенсия по-рано. В момента тази добавка е 0,33% от пенсията, ние предлагаме да стане 0,5%“, посочи социалистът.

„Не сме забравили за преизчислението на пенсиите с актуален средноосигурителен доход от 2021 г., но тъй като отговорно смятаме, че това е трудно да се случи в средата на годината, с това се съгласиха и пенсионерските съюзи, за това ще настояваме да е от 1 януари 2024 г.“, допълни Георги Гьоков.

„Срещнахме абсолютно разбиране в срещите ни с парламентарните групи, особено с БСП. С радост споделям, че може би, от 2024 г. българският пенсионер ще бъде по-добре поставен в нашето общество“, заяви Стефан Груев, председател на „Съюз на пенсионерите 2004“.

„Пенсионерските клубове събрахме 10 000 подписа, за да удостоверим желанието на пенсионерите. То е за достоен живот и за нормално отношение на политиците към техните проблеми. Изключително важно е това преизчисление да се случи през 2024 г., защото ако наистина влезем във валутния съюз, то ще бъде трудно осъществимо“, добави главният редактор на в. „Пенсионер“ Петьо Дафинкичев.