Георги Свиленски: Таен борд и задкулисие на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ разпределя постове в националните регулатори вместо българския парламент

12.07.2023 г.

„Странно мълчание. Странна тишина в залата. Но е ясно защо – кандидатурата на ГЕРБ и такава, каквато няма „Продължаваме промяната“ - не са минали през техния борд за утвърждаване на кадри. Такъв борд за утвърждаване на кадри няма в правилата. Вместо това  -  българският парламент е превърнат в заложник на това управляващото мнозинство, измисляйки си някакъв борд, през който ще прекарва всички кадри и когато не може да ги прекарва – ще опорочава процедурите“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, след като ГЕРБ оттегли кандидатурата си за шеф на НЗОК и избор на управител в пленарната зала не се проведе.

„Две седмици занимаваме българските граждани с това, че трябва да се избере управител на Националната здравноосигурителна каса. Вие говорите за някакъв борд и си разпределяте тези постове и тези позиции скрито и тайно. А има публични правила. Вие ги изчетохте, г-н председател“, реагира Георги Свиленски.

Социалистът изрази възмущение от този подход към националните регулатори, към тези най-важни позиции в българската държава, при който един таен борд и едно задкулисие да ги разпределят. „А ние тук да имитираме някаква публичност, някакъв разговор, някакъв дебат. Каним кандидатите, те идват, представят се, защитават своите позиции, биографии и в крайна сметка сядат двама или трима – решават, и решението на борда ще ни бъде сервирано вероятно другата седмица. Но понеже бордът все още не е решил кой – дайте сега да променяме закона“, заяви Георги Свиленски и се обърна към управляващото мнозинство: „Тогава, направете си борд и за законодателство, който да замести истинския парламентаризъм. Защото парламентаризмът, демокрацията и публичността изчезнаха в тази държава още по-силно през управлението на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.