Александър Симов: Щом военната помощ за Украйна няма да намали нашата боеспособност, защо я крият?

Юли 11, 2023 Новини БСП в медиите 0 327

За месец и половина правителството няма никакви положителни действия

“Новото управление са решили да дават военна помощ на Украйна. Тяхно решение, така са обещали на техните избиратели. Но досега тези няколко опита да се предостави списък с военната помощ удариха на камък. Чувам патетични уверения, че няма да намалим военната способност на Българската армия, няма да останем без боеприпаси, но списъкът с помощта за Украйна остава голяма загадка. Много депутати казват, че всичко трябва да е публично. Защо трябва да се крие тази помощ? Това създава атмосфера, че има нещо недоизяснено и недоизказано. Докато не получим някакъв ясен отговор, опасенията, че се задава удар срещу Българската армия, са напълно оправдани.” Това заяви членът на Националния съвет на БСП Александър Симов в ефира на Euronews Bulgaria. 

“БСП винаги е била на позицията, че когато става дума за хуманитарна помощ, прием на бежанци, храни за Украйна - ние сме насреща и България трябва да помогне в тази ситуация. Колкото до военната помощ, нашата позиция винаги е била, че нито един патрон не трябва да се изпраща към Украйна”, каза Симов. 

Социалистът коментира поведението на президента по темата за войната. Според него няма нищо скандално в това, което Радев казва. Той отбеляза, че управлението не може да съществува без враг и в момента те се опитват да го формират в лицето на Румен Радев.  

Той добави още: “От друга страна, Радев става жертва на двойнствеността на своето поведение, което нямаше как да не избухне в лицето му. Навън говори по начин, по който всеки евроатлантик в България би бил доволен, от друга страна - в България има друга лексика.” Според Симов президентът се готви за влизане в политиката, но моментът няма да е на местните избори, поради тяхната специфика.  

“Политическата криза ще продължава и след местните избори това ще си проличи. Тъй като на местните избори очаквам да се случат няколко  неща. Първо, най-вероятно Радев ще се опитва да играе с тях. Второ, смятам, че има места на които ПП-ДБ ще играят с отделни кандидати. Цялата логика на политическото противопоставяне го подсказва. ГЕРБ ще имат свои кандидати, сблъсъкът ще бъде остър. Сглобката е една виртуална фантазия. Съществува само за да реши едни неотложни политически проблеми на партиите, които участват в нея, но като цяло не помагат на България по никакъв начин”, разкри социалистът.  

“Когато създадеш редовно правителство на базата на най-големите лъжи, казани някога от историята на прехода, ти не можеш да разчиташ на стабилност на управлението. В момента в коалицията са партии, които на последните избори се заявиха като основна алтернатива една на друга. От страната на ПП-ДБ, ГЕРБ бяха посочени не като враг, а като ходеща сатана в политиката. От другата страна, ГЕРБ казаха, че ПП-ДБ са политически аматьори, които се мотаят в политическото пространство и не знаят какво правят. Същите тези се сглобиха в коалиционно управление”, каза още Симов. 

“Това правителство съществува от месец и нещо, към момента няма никакви ярки действия, колкото и да се опитват да ни го обясняват, че има положителни сигнали. Дори назначаването на шефовете на регулаторите ще бъде въпрос на титанична пазарна сделка и то направена пред очите на хората. Няма как да ме убедите, че това е нормално и здравословно”, посочи той. 

Според него смяната на Гешев със Сарафов е единствената съдебна реформа, която ще бъде направена, тъй като няма индикации за намерение или желание от страна на ПП-ДБ да влизат дълбоко в темата. Симов отбеляза, че конституционните реформи са парадокс, тъй като през тях, ПП-ДБ стават заложници на Пеевски и ДПС.  

“БСП седна на масата за преговори с ГЕРБ с идеята, че ще направим широк експертен кабинет, с ясна програма и ограничен срок на действие. Видяхме, че когато Бойко Борисов представи Мария Габриел и се заплете във всякакви други коалиционни преговори с ПП, че той няма намерение да следва тази формула. Ние нямаме място в това управление”, подчерта социалистът.  

Симов каза, че неосъществяването на АЕЦ “Белене” е едно от големите престъпления на прехода. Според него няма логика в аргументите, че Украйна може да има полза от оборудването, а България не.