Георги Гьоков: Бюджетът на това правителство не се различава от бюджетите на ГЕРБ

Няма да подкрепим бюджета на ДОО. Ще направим предложения, за да стане по-социален

„Липсата на съществени промени и адекватни политики в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. не отговарят на очакванията на обществото за справедливост в осигуряването и адекватност на осигурителните обезщетения. И ни отдалечава от определението, записано в преамбюла на Конституцията, че България е „социална държава“.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

Той подчерта, че социалистите няма да подкрепят този бюджет на ДОО.

„Защото той не дава решения на натрупаните сериозни предизвикателства. Няма визия и сериозни политики, които да помагат на хората да понасят по-леко кризата. Няма промяна в политиките и подхода по приходите и разходите за пенсии и майчинство, за болнични и безработица и за останалите осигурителни плащания. Впрочем с болничните, пореден реверанс към работодателите, след мощната подкрепа към тях с Бюджет 2022“, обясни Гьоков.

По неговите думи, приходната част на бюджета не дава поводи за оптимизъм, въпреки че приходите нарастват. Според него, заложените политики по разходите и параметрите по приходите дават основание да се мисли, че и през следващата година ще сме далеч не само от повишаване на финансовата стабилност на фондовете на ДОО, но и от възможността за осигуряване на адекватно увеличаване на осигурителните плащания.

„Прави впечатление, че не е направен сериозен опит за повишаване на собствените приходи на системата, въпреки сериозното нарастване на осигурителните разходи“, отбеляза социалистът.

Той посочи, че единственото, което е направено по бюджета, е да се отрази увеличеният размер на минималната работна заплата от 710 на 780 лв. върху размерите на месечните осигурителни доходи за 2023 г. и то за второто полугодие, като подчерта, че увеличението не е базирано на никакви правила и не отговаря на действителността.

„Не виждаме и опит за промяна на максималния осигурителен доход, въпреки че всички заинтересовани страни са наясно, че увеличението му е наложително, защото силно ограничава приходите в осигурителните фондове на НОИ“, обърна внимание бившият социален министър, според който това не е справедливо и сериозно задълбочава бедността и най-вече неравенствата.

„Разслоението в обществото е толкова дълбоко, че експертите казват, че фактически сме загубили характеристиките на общество. Съотношението между доходите на 20% българи с най-високи доходи спрямо останалите 80% е бил 6 пъти през 2012 г., но вече е 8 пъти - число, характерно по-скоро за страните от Африка, Азия и Южна Америка, но не и за Европа“, отбеляза Георги Гьоков.

Той обясни, че  това се дължи на факта, че социалната политика в България не постига желаните резултати, както и на крайно безотговорната данъчна и осигурителна политика през последните  15 години.

 „БСП счита, че е необходимо още с този бюджет да бъде установен механизъм при определяне на максималния осигурителен доход с тенденция да отпадне максималният осигурителен доход и всички да се осигуряват на реалните си доходи“, каза още Гьоков.

Социалистите не виждат някакви значими промени и в разходната част на бюджета, включително всички социални плащания, които са замразени на нивата от 2022 г.

„Съставителите на бюджета, осигурителните плащания можете и да ги замразявате, но инфлацията не можете да я замразите и сами признавате, че средногодишната ще бъде 8,7%. И ако условно приемем, че бюджета за 2022 г. компенсира инфлацията за 2021 г., това означава, че замразените обезщетения в бюджета за 2023 г. на нивата на 2022 г., по никакъв начин не компенсират натрупаната инфлация за 2022 г. Да не говорим за тази от 2023 г.“, коментира депутатът, като припомни позицията на БСП за допълнителни средства за ръст на всички осигурителни плащания, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация от януари 2022 г. до поне декември 2022 г.

От парламентарната трибуна Гьоков препотвърди, че между първо и второ гласуване на бюджета социалистите ще внесат алтернативни предложения, които са дълбоко премислени и съобразени с даденостите и възможностите на бюджета.

В подкрепа на младите хора:

-   Обвързване на размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата;

-   Безплатни лекарства за всички деца до 14 г.;

-   Увеличение на еднократна помощ при раждане за първо, второ, трето и за всяко следващо, насърчавайки семейния модел с поне две деца;

-   Увеличение на месечната помощ за отглеждане на дете и размерът на месечния доход за достъп до детски добавки.

За работещите БСП настоява за определяне на минималната работна заплата по новоприетия механизъм, 50% от средната работна заплата, да се въведе още от 1 юли 2023 г.

„Много мотиви има за това увеличение. Искат го и синдикатите, и работещите. Очакванията са МРЗ да стане 850-900 лева и по този начин да се погрижим за най уязвимите на пазара на труда –работещите на минимална работна заплата, работещите бедни“, посочи Георги Гьоков.

За пенсионерите БСП предлага:

-   Преизчисляване на всички пенсии, като се уеднакви коефициентът на тежест на една осигурителна година на 1,35;

-   Увеличение на т.нар. вдовишки добавки;

-   Увеличение на добавката от Учителския пенсионен фонд за учителите, които са придобили право на ранна пенсия.

„И не на последно място, от БСП не смятаме, че не е нормално увеличението на възнагражденията на работещите около 3500 човека в НОИ за последните 7-8 години да е едва 10% и то да е за сметка на вътрешно преструктуриране на разходите за издръжка на НОИ. Увеличение, случило се при управление на предходното редовно правителство. Необходимо е бюджета на Националния осигурителен институт по разходите и трансферите да е в размер на поне 1% от средствата, които управляват и увеличение на заплатите в системата на ДОО от поне 15 %, без да се поставя условие за това увеличение намаляване числеността на персонала и икономия на разходите за издръжка“, каза още Гьоков.

„Жалко е, но истината изисква да го кажем - бюджетът на това правителство не се различава кой знае колко много от бюджетите на правителствата на Борисов и ГЕРБ. И за този бюджет може да се обобщи: разходите за осигурителни плащания се увеличават - мизерията си остава. От БСП, няма да подкрепим бюджета на ДОО за 2023 г. Ще направим нашите предложения между първо и второ гласуване с желание да направим бюджетите на ДОО, на НЗОК и Държавния бюджет малко по-социални, по-работещи и решаващи проблеми“, каза в заключение Георги Гьоков.