Корнелия Нинова към социалния министър: Защо отнемате правото на адвокатска защита на осигурените лица и пенсионери?

За БСП е недопустимо точно най-бедните и пенсионерите да поемат тежестта от това, че някой административен орган не си е свършил работата

“Защо с предложенията за бюджет на Кодекса за социално осигуряване отнемате права на осигурени лица и пенсионери? Дотам ли опря бюджетът на държавата и бюджетът на НОИ, че да лишите осигурените  и пенсионерите от правото да обжалват неправилни решения на административните органи, които  ги засягат? Защо отнемате тези права, колко много пари ще спестите от това за бюджета и дотам ли опряхте да взимате от пенсионерите правото им на защита?”. С този въпрос лидерът на социалистите Корнелия Нинова се обърна към социалния министър Иванка Шалапатова по време на дебата в пленарна зала за бюджета за НОИ, която не можа да отговори.

Председателят на БСП посочи, че по сега действащия кодекс, ако  осигурено лице или пенсионер обжалва по административен ред решение, което го касае - то той не внася държавна такса и при уважаване на жалбата му има право да получи направените от него разноски и платено възнаграждение за адвокат. С предложения проект тези права на пенсионери и осигурени лица се отнемат.

Осигурено лице и пенсионер може да обжалва по административен ред неправилно определение на пенсията, изменение или прекратяване на решение за добавки или компенсации, отказ или неправилно  определяне на решения за безработица, събиране на суми по ревизионни  разходи за начет, както и признаване или непризнаване по ревизионни актове на злополуката за трудова.

“Ако едно осигурено лице или пенсионер по тези казуси заведе дело, не плаща държавна такса и му се дължат разноските по делото. В момента в предложението това отпада. И пише, че при обжалване по административен ред, жалбоподателят няма права за платено възнаграждение за адвокатска защита”,  посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП бе категоричен, че за социалистите  е абсолютно неприемливо точно най-бедната част от обществото или по-голямата част  от пенсионерите, които имат нужното право да получават адвокатска защита, точно те да бъдат лишени от това право.

“Тоест отново тази част от населението, която е най-малко защитена, с най-ниски доходи трябва да поеме тежест заради това, че Министерство на труда или който и да е административен орган не си е свършил работата, загубил е делото, издал е незаконосъобразен акт, който засяга лицето. И затова, че администрация, юристи, административни органи не са си свършили работата и са ощетили  човека, сегашното правителство му отнема правото на защита. Това е върха на несправедливостта”, реагира Нинова.

Тя посочи, че между първо и второ четене социалистите ще направят предложение този текст да  се върне в стария си вариант и това предложение да отпадне.

“Но все пак обръщам внимание на социални министър, какво са сътворили. Жалко, че не може да даде отговор. Очевидно, или не е компетентна, или не е присъствала на този Министерски съвет, за да се подпише под такъв бюджет. Има огромни въпроси в бюджета за НОИ“, заяви Корнелия Нинова.