Драгомир Стойнев: ГЕРБ и десните направиха здравеопазването най-съсипаният сектор в държавата

Проф. Жени Стайкова ще се бори с несправедливостите в здравеопазването. Защо се оттеглиха другите кандидатури за НЗОК, попита депутатът от БСП

„През последните 15 години сектор „Здравеопазване“ е най-съсипаният сектор в държавата. Първо, десните направиха така, че здравето се превърна в стока. След това, от ГЕРБ направиха така, че специалистите да напуснат страната.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Той посочи, че са се нароили безброй много частни болници, за сметка на държавните, където главно се източва един огромен финансов ресурс.

„Липсата на специалисти е очевидна и всички говорят за колапс, който ни предстои след 2-3 години, като започнем от медицински сестри и доктори. Инфекционисти почти няма, защото болниците са търговски дружества и никой не желае да открива подобно отделение, което не носи средства. Никой не желае да се обучава, защото надали ще му се предостави възможност. Тежките случаи се прехвърлят на държавните болници, защото частните, облагодетелствани от политиката на ГЕРБ, завладяха целия пазар и хората са оставени сами да се оправят“, подчерта Стойнев, според който всеки българин, докоснал се до здравеопазването, ежедневно се сблъсква с тази картина, но до момента никой нищо не е предприема като действия.

„Първото нещо, което трябва да се промени е болниците да не са търговски дружества и най-накрая здравеопазването да служи за хората и то да бъде достъпно“, категоричен бе социалистът.

Стойнев застана зад кандидатурата на „БСП за България“ за управител на НЗОК проф. Жени Стайкова, която, по неговите думи, има желание най-вече да въведе контрол на харчовете, защото бюджетът за здравеопазване, който е 7 млрд. лв., някъде потъва и българското здравеопазване продължава да бъде некачествено.

„Проф. Стайкова е човек, който ще се бори срещу тази огромна несправедливост. Първо, хората наистина да бъдат лекувани в болниците и да получават нужните грижи, така че да бъдат удовлетворени. Второ, пътеките да бъдат остойностени и да се види наистина каква е реалната им стойност“, каза още Драгомир Стойнев.

Депутатът се усъмни защо изведнъж започнаха да падат кандидатурите за управител на НЗОК: „Остана единствено кандидатурата на един честен и достоен човек, който желае да се справи с проблемите със здравеопазването, а другите, за които имаме конкретни съмнения през миналото, бяха оттеглени.“

„Убеден съм, че остана единствената достойна кандидатура на проф. Жени Стайкова, на която трябва да ѝ се даде шанс и подкрепа, за да започнем промяната“, добави Стойнев от парламентарната трибуна.