Николай Каварджиклиев: Трябва да влезем в Еврозоната, но когато сме готови. Все още няма ясна готовност за това

Юли 11, 2023 Новини БСП в медиите 0 391

Критерият за 3% бюджетен дефицит трябва да се покрие, когато това е възможно и от това няма да страдат хората

Като управител на БНБ бих бил по-комуникативен, заяви издигнатият от БСП кандидат 

“Страната ни трябва да приеме еврото тогава, когато сме готови. Ако сме готови сега - сега. Ако след година - след година. Моята оценка е, че все още няма ясна готовност.” Това заяви издигнатият за кандидат за управител на БНБ от парламентарната група “БСП за България” Николай Каварджиклиев. 

В предаването “Още от деня” на БНТ той очерта три основни предизвикателства при приемането на еврото: “Едното е чисто техническо, за което предполагам, че институциите са готови с това, защото това е по-лесната част. Но комуникационната част, обучителната част, разяснителната част и представянето на процеса пред населението - това още не е извършено.” 

Каварджиклиев бе категоричен, че България трябва да влезе в Еврозоната, като, по неговите думи, това ще ни донесе изключително много плюсове като значително голям ръст на инвестициите, отпадане на валутните рискове, много по-бързи и по-лесни транзакции и отпадане на нуждата да поддържаме валутен резерв. 

“Съгласен съм, че има фиксация в 3%-ния дефицит”, подчерта банкерът и обясни: “В момента най-сериозните икономики в Европа имат значително по-високи бюджетни дефицити. В последните 3 години ние сме в една различна ситуация от тази, която беше Европа преди това. Ковид кризата и войната в Украйна се отразиха много лошо на европейските икономики.” 

Според него целта трябва да е да се покрие този критерий, когато това е възможно и когато няма да страдат хората от това. “Не виждам смисъл точно тази година да бъде извършено това нещо”, каза той. 

По думите на Николай Каварджиклиев трябва да се работи много бързо и в синхрон между БНБ и Министерски съвет, като едно от първите неща, които би направил като управител на централната банка е съвместно изготвяне с МС на пътна карта как двете институции ще се движат заедно към процеса за влизане в Еврозоната. 

“Аз бих бил по-комуникативен от досегашния управител. Бих заложил на много комуникация не само с Министерски съвет, а и с медиите, за да бъде по-ясно какво се случва в държавата и на банковия пазар”, каза той по отношение на своите планове като ръководител на БНБ и продължи: “Бих заложил по-сериозно на развитие на персонала на банката, повишаване на квалификацията и модернизация на банката. Бих ускорил темповете на дигитализация, защото България изостава. Бих разработил сериозна нормативна уредба за контрол и регулация за новосъздаващи се финтех компании и за небанковите кредитиращи институции.”