Кристиан Вигенин: Правителството в един ден три пъти предаде българския национален интерес

Юли 09, 2023 Новини БСП в медиите 0 402

Президентът Радев говори за мир, но не ни е известно да е предприел инициатива в тази посока

„Взеха се няколко решения, заради които БСП твърдим, че правителството в рамките на един ден три пъти предаде българския национален интерес. Те бяха свързани на първо място с решението да се предоставят всички боеприпаси, с които разполага българската армия на Украйна, без да има яснота в кой момент те могат да бъдат възстановени. След като правителството не предоставя ясен график и информация какво и как предстои, дори на народните представители, едно такова бланкетно решение на практика позволява това да се случи за всички боеприпаси“. Това заяви зам.-председателят Народното събрание и на БСП Кристиан Вигенин в ефира на Българското национално радио.

В предаването „Неделя 150“ той посочи: „Когато в обществото има спорни въпроси и то е разделено, когато има съмнение и целенасочено се злоупотребява с информация или с липсата на такава, най-добрата политика е всичко да бъде сложено на масата, с ясен график и с ясни намерения – и да бъде ясно какво предоставяме, как и в какъв срок го възстановяваме, както и как и кога идват средствата. Какво сложно има в това? Не разбирам защо българското правителство действа по този начин“, каза Вигенин.

Той посочи, че вторият въпрос, който буди в социалистите учудване, е окончателният отказ от реализирането на АЕЦ „Белене“ и готовността цялото оборудване да бъде предоставено на Украйна, вероятно срещу символично заплащане. „Тук възниква въпросът за двойните стандарти. След като години наред ни убеждаваха, че не може да се реализира АЕЦ „Белене“, защото това е руска централа, с руски реактори и България трябва да ограничи руското влияние в енергетиката си, сега се оказва, че в България не може, но в Украйна, която е във война с Русия – може“, обясни Вигенин и попита защо трябва да се търси купувач, при условие че тази централа може да бъде реализирана в България, като припомни и инициирания от БСП референдум за АЕЦ „Белене“.

„Зачеркването на „Белене“ не е резултат от икономически анализ на ползите и вредите, а е чисто политически въпрос през годините. Десните правителства, които ни управляваха, намираха начин да блокират проекта. Да го кажем директно, тази централа не се реализира поради политически, а не поради икономически съображения. За нас това не е приемливо. И сега се намери елегантен начин – с един куршум да ударят два заека – хем пред нашите партньори да покажат нашата загриженост за Украйна, хем окончателно да приключат с този проект, вместо да положим усилия той да бъде реализиран, което щеше да е от полза за българските граждани и икономика“, обясни Кристиан Вигенин. 

Зам.-председателят на БСП и на НС каза още, че когато се говори за мир и диалог, е необходимо институциите, които имат възможност, да предприемат необходимите инициативи, като акцентира, че това е бил един от проблемите при срещата между Зеленски и Радев – че се говорят едни неща, но те не са подкрепени с никакви инициативи и действия: „Говориха за мир, диалог. Ние като политическа партия в опозиция нямаме инструментите, но президентът Радев е президент на държава членка на ЕС. На мен не ми е известно да е предприета някаква инициатива в тази посока“, каза Вигенин.

Социалистът представи позицията на БСП по отношение на случващото се в Украйна: „Нямаме никакво съмнение, че това, което виждаме е пълномащабна война и агресия на Руската федерация срещу Украйна. Това са обективните факти. И нашият призив винаги е бил и към двете страни - за спиране на военните действия и предприемане на инициативи за мир“, каза зам.-председателят на БСП и посочи необходимостта от дипломатически преговори.

Като бивш външен министър, Вигенин заяви необходимостта в този сложен период на конфликт между президент и правителство, да се търсят във външната политика единни решения с компромиси от двете страни: „Защото България изглежда смешна, когато през няколко месеца се сменят правителства, едните от които натискат спирачката, а другите бягат пред вятъра. Как мислите, че изглежда България след всичко това?“, попита социалистът.

И обясни: „Ние не можем да повлияем на курса на правителството и с броя народни представители, които имаме трудно можем да налагаме дневния ред, но се надявам да има съобразяване поне това, което се прави да бъде пред очите на хората и ясно мотивирано, с решения на парламента или най-малкото с информация пред парламента, защото иначе продължават да се дълбаят разделителните линии в обществото“, каза Вигенин, призовавайки тези пропасти в обществото да бъдат затворени.

Социалистът посочи още, че липсата на прозрачност е сигнал, че нещо е скрито и призова отговорният министър лично да поеме инициативата да обясни необходимото пред народните представители и българското общество, вместо да чака да бъде повикан: „Моят призив към правителството е повече прозрачност и яснота. Този курс на правителството не е приемлив, но поне нека да има прозрачност. Като искаме диалог между Русия и Украйна, нека да намерим начин да имаме диалог между българските институции и различните части в българското общество, защото в противен случай България изглежда слаба и тези разделения имат дългосрочни последствия, те трябва да бъдат затваряни“, категоричен бе социалистът.

Зам.-председателят на БСП и на НС коментира и предлагания от Министерство на финансите бюджет: „Това, че социалните разходи не се орязват, на практика означава, че социалните разходи се замразяват. Това е правилният прочит на това, което прави този бюджет. Ние смятаме, че тези цели, които се поставят с 3% бюджетен дефицит, замразяването на социалните разходи и социалните плащания, е цена, която не е нужно да бъде плащана от българските граждани сега“, категоричен бе Вигенин и допълни, че абсолютно допустими са по-ниски нива на дефицита.

Той посочи предложенията на БСП в социалната сфера  и необходимостта от приемане на тези стъпки, свързани с минималната работна заплата, която да бъде 50% от средната, с майчинството, което да бъде равно на минималната работна заплата през втората година, подкрепата за децата, които влизат в училище, безплатните лекарства за деца до 14 години и други: „Предложения, които не струват много пари, но са глътка въздух за хората в тази ситуация“, обясни Кристиан Вигенин.

На финал социалистът призова: „Нека не си затваряме очите за социалните и икономическите проблеми в България, докато спорим дали да има или няма военна помощ за Украйна и как да намерим мир там. Нека да се опитаме да запазим социалният мир тук в България и да помогнем и на българските граждани“, аргументира се социалистът без да противопоставя едното на другото и отчитайки ангажиментите на България към глобалния свят по отношение на хуманитарната подкрепа.