Георги Свиленски: Имунитетът на Борисов е смазката на сглобката

Юли 08, 2023 Новини БСП в медиите 0 330

Това правителство има две задачи - да даде всичко на Украйна и да приеме джендър идеологията през закона за домашното насилие

“Господин Борисов си е подал заявление за освобождаване от имунитет, но не го е внесъл в Народното събрание. Може да го е оставил в кафето, барчето или пред журналисти, но не е внесено в деловодството. Имунитетът на Борисов е смазката на сглобката. Затова България има правителство, затова тези 69 народни представители подкрепиха ПП-ДБ, за да може Борисов да има имунитет. Той 12 години нямаше имунитет, но си имаше главен прокурор, който не му е създавал проблеми.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНТ.

В предаването „Панорама“ социалистът заяви: “За 5 часа България беше предадена три пъти. Голям шлем на националното предателство от партиите, които бяха поканени на срещата със Зеленски. 70% от българските граждани не подкрепят посещението му, 80% не подкрепят даването на двата ядрени реактора, 80% не подкрепят изпращането на военна помощ. Това искат българските граждани. Но 80% от народните представители искат друго нещо, защото вчера се взе решение за изпразване на българските складове на армията”.

Според него второто национално предателство е свързано с решението за продажбата на двата реактора от „Белене“ на Украйна. Свиленски попита как може за България тези реактори да са ненужни, вредни и опасни, но за Украйна да са полезни и необходими. Той заяви, че се е сложил кръст на ядрената енергетика в България.

Социалистът разкри какво е и третото предателство, а именно декларацията за подкрепа за влизане на Украйна в НАТО. Той допълни: “Нито едно европейско правителство не е приемало подобна декларация, ние сме първите. Това правителство има две задачи - да даде всичко на Украйна и да приеме джендър идеологията през Закона за защита от домашното насилие”.

Свиленски коментира и двойнствената позиция, която вижда при президента Румен Радев: “Когато е в щаба на НАТО, когато преговаря с европейските лидери, казва, че Русия е агресор, че трябва да и се наложат санкции. Но когато дойде тук и види социологическите проучвания, които сочат, че 80% от българските граждани са против изпращането на оръжия - започва да казва, че е против изпращането на военна помощ за Украйна”, каза още той.

“Позицията на БСП е, че не трябва да се изпраща оръжие за Украйна. Няма как да се постигне мир с изпращане на оръжие”, припомни социалистът.

Той заяви още: “Позицията на БСП за еврото е ясна и категорична. България трябва да влезе в еврозоната тогава, когато е готова. Когато е готов бизнесът, когато са готови българските граждани с доходите, когато е готова банковата система. Не казваме 2043 или 2025, а тогава, когато България е готова”, каза Свиленски по отношение влизането на България в еврозоната.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ допълни: “Щом България е готова, да видим доклади от БНБ и МФ, тогава ще вземем информираното решение. А не 3% бюджетен дефицит, за да гоним еврозоната. Всичките големи държави приели еврото и ни дават акъл са с 6-7% дефицит. Ще стане така, че няма да останат българи, които да влязат в еврозоната. Нацията ще изчезне. Няма пари за младите, няма пари за семействата, няма пари за НОИ, няма пари за МВР”, каза още той.

“Благодарение на БСП, социалната програма в правителството на Кирил Петков беше 20 млрд. лв., нямаше декларация, в която се казва, че ще изпращаме помощ на Украйна. Благодарение на БСП оръжие за Украйна не е изпращано. Благодарение на тази социална програма бяха увеличени детските надбавки, бяха увеличени пенсиите, имаме безплатни детски градини. Трябваше да има социален министър от БСП, който да предложи тези неща”, заяви за финал Георги Свиленски.