Декларация на ПГКБ

Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев     Със започването на новия политически сезон е нормално да се чуят вижданията и приоритетите на основните политически групи в парламента

Прочетена от председателя на ПГКБ

Сергей Станишев

 

 

Със започването на новия политически сезон е нормално да се чуят вижданията и приоритетите на основните политически групи в парламента. Изслушах внимателно ритуалното изказване от страна на ПП ГЕРБ за постижения, за нови намерения в стила на късния соц. Само че си зададох въпроса - кой им вярва вече. Защото наскоро излезе статистика, че от 400 конкретни обещания на министрите за две години са изпълнени 10%, а от личните 183 обещания на министър-председателя - едва 13 обещания. Така че, както казахте, можете да изпълнявате обещания, можете и да не ги изпълнявате най- вече.

Естествено че тази сесия на парламента ще мине под знака на предстоящите избори. Всъщност ние имаме един все по- неработещ и изпразнен от съдържание парламент, от който нищо не зависи. И пример за това дава министър-председателят и цялото правителство, което отсъства и не казва пред Народното събрание какви са намеренията на изпълнителната власт за тази есенна сесия, в това число законодателните им приоритети. Смешно е, когато насрочен дебат на Народното събрание, насрочен преди много време, повече от един месец, няма да се проведе, защото министър Дянков е в отпуск. И бих казал, че върхът на тази тенденция ще бъде ако наистина две седмици преди изборите разпуснете парламента. Нали говорехте, господа управляващи, че парламентът трябва да кове закони, да работи нон стоп. Работете! Само че няма да имате кворум. Затова искате да разпуснете Народното събрание, за да си подкрепите кампанията. Но не това е най- важното.

През ваканционния месец се нагледахме на пиар акции на министрите - колко хубаво било в България в сравнение с Америка и Европа. Министрите отскачаха от морето до някой друг обект за първа копка, за някоя инспекциийка на някой обект и за наглеждане на своите ведомства, колкото да не забравят хората, че все пак България има правителство. Двамата вицепремиери пак си премериха мускулите чрез Лукойл. Единият чрез митниците спря производството, другият чрез съда го пусна. Тотю Младенов за пореден път изплака за минималните работни заплати, които трябваше да бъдат увеличени преди повече от една година. Министър Константинов обяви, че здравеопазването в България се е подобрило. Изобщо всичко е по-добре и по- добре, очакват ни светли бъднини.

Това е реалността, в която управляващите живеят и очевидно искат българите да повярват, че и те живеят в нея. Само че все повече се разкрива, зейва пропастта между вашите твърдения и ежедневието на хората. И няма как да я затворите тази пропаст с приказки. Като сме толкова прекрасна дестинация за бизнеса, как така повече от 700 млн. евро тази година са изтекли от България като капитали. Защо? Защото е толкова добра средата? Като имаме такава героична Митница, къде са ви приходите в бюджета, та за 25 млн.лв. казвате, че ще правите актуализация? Не е ясно. Като е толкова силно МВР, защо ни залива черна хроника на грабежи и убийства ежедневно, ако гледате телевизия? Като се борите неуморно със спекулата, как така хранителните стоки за една година поскъпнаха с 22%? Като сме излезли за пореден път от кризата и сме обект на завист, защо безработицата се е увеличила двойно? Ще кажете, че и това е лъжовна  статистика. Това е НСИ! Като строим пътища и магистрали или поне правим първи копки, защо не има плащате на строителите? Като е по- добро здравеопазването, защо хората умират вече, защото няма кой да им окаже помощ заради закриващи се болници? Тези въпроси могат да бъдат продължени още дълго време и отговори няма.

ГЕРБ от месеци си прави пиар и предизборна кампания, а не решава реалните проблеми на страната с реални действия. Защото пари няма - в държавата, в бизнеса, в хората. Но всъщност допускам една грешка - парите са в сивата икономика и в монополите, които създавате планомерно от две години във всеки един бранш в полза на свои фирми, чрез закони, обществени поръчки и решения на Министерски съвет.

И мога да ви кажа честно - няма по- смешен и нелеп лозунг от този, който сте си избрали, измислили - Градим България. Колко възвишено и благородно звучи, а каква е реалността! Всъщност ограбихте бизнеса, като не плащате за свършена работа. Още стотици милиони левове дължите. Ограбихте резерва на Здравната каса като го национализирахте, целевите вноски на всеки един български гражданин. Ограбихте и пенсионните фондове. Изядохте почти половината от фискалния резерв, който ви оставихме, не е ясно за какви цели. И постоянно спестявате на гърба на хората, на гърба на обикновения човек. Само че плащате все повече тази година за администрация, която става чисто ГЕРБ партийна и лоялна. И много смешно сигурно звучи на гражданите - например на Сливен, на Ямбол - лозунгът Градим Сливен, Градим Ямбол, отчитайки специфичните проблеми на техните кметове, свързани с обвинения за злоупотреби.

И всеки нормален човек си задава елементарните въпроси - аз лично по- добре ли живея днес, отколкото преди две години; по- сигурно ли е работното ми място; по- голяма ли е заплатата; повече стоки ли мога да купя; мога ли да отида на море; по- защитени ли са моите граждански права. На предстоящите избори всеки може да си отговори на тези въпроси и да направи своя избор.

Мнозина хора, дори разочаровани от ГЕРБ, сигурно си казват - е да, нещата не вървят, но те са силни, всеки могат да смачкат, да заплашат, да изрекетират, за дискредитират, имат цялата държава, всичките пари, медиите, избирателни комисии, МВР, какво ли още не. И сигурно хората се питат - какво мога аз, нищо няма да променя. Но не е така и това е прекрасното на демокрацията. Защото в нея всеки човек може да промени своята съдба и съдбата на своята страна чрез своя личен избор.

Затова призовавам всички българи - в тази кампания да участват и да гласуват. Това е начинът да се спре всичко това, което вкарва държавата в един затворен кръг на безизходица и отчаяние. И това е пътят да се спре и готвената служебна победа на една самозабравила се власт.

Призовавам и всички политически партии, извън ГЕРБ и Атака, за консултации за гарантиране на честни избори в България. Защото това е същността на демокрацията.

 БСП и тук в парламента, и навън в страната заявява, че не ни е страх от вас, с всичките ви ресурси. Ще се борим за промяна на този порочен кръг, който вие създавате и вкарахте всички българи. С поуките от нашите грешки, със силата на вярата, че България може да е достоен дом за всички наши съотечественици.