Валери Митов с въпрос към здравния министър относно проверките за райски газ

07.07.2023 г.

“Преди един месец зададох въпрос към служебния министър, д-р Асен Меджидиев, относно държавния здравен контрол по спазване на законовите забрани за продажба и употреба на диазотен оксид (райски газ) на територията на област Габрово. Получих следния отговор: “За периода от 5 август 2022 г. до настоящия момент, на територията на област Габрово са извършени 215 проверки, като при проверките не са установени продажба и употреба на диазотен оксид (райски газ), с други думи - няма нарушения.”” Това заяви по време на парламентарен контрол от трибуната народният представител от „БСП за България“ Валери Митов.

Социалистът зададе въпроси към здравния министър относно държавния здравен контрол по спазване на законовите забрани за продажба и употреба на диазотен оксид (райски газ) на обществени места: “При извършване на проверка на обществени места и нощни заведения, по какъв начин се установява дали при намирането на балони в тях има райски газ или друг вид газ”, попита той.

Митов зададе въпрос дали Регионалните здравни инспекции разполагат с нужната техника за установяване на вида газ.

След отговора на проф. Христо Хинков, Валери Митов заяви: “Това е много сериозен проблем за Регионалните здравни инспекции, като трябва да се помисли по какъв начин може да се реши, тъй като знаете, че по нощните заведения и клубове се извършва безпрепятствана продажба на райски газ.”