Иван Ченчев: Борисов излъга, че ще даде имунитета си

Юли 07, 2023 Новини БСП в медиите 0 411

Вчерашните решения на НС са в разрез с националния интерес

"Посещението на украинския президент Зеленски беше функция,  за да се случат решенията, които станаха в българския парламент. Те бяха предизвикателство към силно изразените евроатлантици в този парламент до степен на слугинажа. Поради тази причина се приеха едни решения, които според нас са не само нелогично, а и далеч не кореспондират с националния интерес".  

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев в ефира на bTV по отношение на приетите от Народното събрание вчера решения за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене" на Украйна, изпразването на складовете на Министерство на отбраната и на Българската армия от боеприпаси и продажбата им на чужда държава, както и приетата декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Иван Ченчев припомни, че по време на вчерашните обсъждания социалистите поискаха в зала да се явят министърът на икономиката и министърът на отбраната при гласуването на изпразването на складовете на МО: "В крайна сметка никой нищо не обясни на парламента и много от народните представители взеха неинформирано решение, защото не знаят какво се случва в тези складове. Няма график как се случва това и в какъв мащаб. Няма изготвен такъв график от Министерството на отбраната, комисията не е знаела това", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Народният представител отново посочи позицията на социалистите: "Ние винаги сме защитавали националния интерес и категорично смятаме, че предоставянето на оръжие по време на конфликт, означава да храниш този конфликт и той да продължава. Ние отдавна сме казали - пълен неутралитет на България и преговори за мир, чуваме този апел и от много от водещите страни членки на ЕС, както и изразяване на съмнение по това ускорено приемане на Украйна в НАТО“, посочи Ченчев и попита кое е наложило спешността на вчерашните решения.

„Една такава декларация ще засили напрежението и тук, в Балканския регион и може да доведе до допълнително напрежение в акваторията на Черно море“, допълни той.

По отношение на министъра на отбраната Тодор Тагарев, Иван Ченчев коментира: „Това лице, което не можа да стане министър в кабинета на Кирил Петков заради БСП и вероятно поради тази причина е с една фиксация към нас. Виждате обаче колко прави сме били да не допуснем това, както и не допуснахме да има такова напрежение, а да се защитават само националните интереси. Със сегашните действия на Тагарев виждаме какво щеше да започне още тогава. Ние няма как да участваме в нещо, което нарушава договорът, подписан в Монтрьо, който той се опитва да заобиколи. Това е допълнително напрежение. Искаме незабавно оставката му”, заяви Иван Ченчев.

Попитан относно имунитета на Борисов, социалистът припомни: „Борисов първо каза, че няма да се откаже от имунитета си, после каза, че ще се откаже. Вчера нямаше декларирано заявление за даване на имунитета му,  ще проверим и днес. Ние вкарахме това като точка за решение на Народното събрание и виждайки това, Борисов се уплаши“, обясни Иван Ченчев.