Ирена Анастасова: Управляващите не защитават националния интерес на България

Юли 06, 2023 Новини БСП в медиите 0 489

Една неутрална държава трябва да инициира мирни преговори

“Не считам, че нашите аргументи относно декларацията за присъединяването на Украйна към НАТО не са достатъчно силни. Виждаме колко е разделено обществото по темата за Украйна. Според обществените нагласи 75% от българите не одобряват посещението на Зеленски.” Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител от „БСП за България” Ирена Анастасова в ефира на Nova News.

“Според нас тази декларация е ненавременна и неуместна. Защо трябва да го правим това сега, като според устава на НАТО не може да влезе държава, която в момента се намира във война и не е уредила отношенията си със съседните държави. Страни като Франция, Италия и Германия изразяват резерви към членството на Украйна в НАТО. Ние тичаме пред вятъра”, каза Анастасова.

“В тази ситуация и това разделение на обществото, такава декларация не способства за успокояване на българското общество. Това, което способства е поведение, което говори за неутралитет. Ние от БСП сме за неутралитет. Както по отношение на едната страна, така и на другата. Ние определено не считаме, че в тази ситуация управляващите защитават националния интерес на България”, добави тя.

Според нея парламента се занимава с неща, които не са важни за българските граждани, като даде пример с продажбата на ректорите в АЕЦ “Белене”, доставките на оръжия за Украйна и декларациятаза ускорено членство на Украйна в НАТО.

Анастасова посочи, че една неутрална държава трябва да инициира мирни преговори. Тя каза, че няма военен конфликт, който да не е разрешен чрез мирни преговори, но в момента не вижда желание за такива. Според нея в тези разговори трябва да участват както двете воюващи страни, така и трети страни, които да влязат в ролята на медиатори. Тя заяви, че ако БСП е част от управлението на страната, това би бил техният дипломатичен подход. 

“Тази война ще се разраства и за съжаление, ние с прибалтийските държави, както и Полша, Румъния и Молдова, ще се превърнем в прифронтови държави. Аз не мисля, че българските майки искат това бъдеще за децата си. Няма българин, който с ръка на сърцето ще каже, че не знае каква е нагласата на българското общество по този въпрос”, заяви социалистът.