Христо Проданов: Това правителство беше направено само за да спаси главата на Бойко Борисов

Юли 06, 2023 Новини БСП в медиите 0 409

БСП ще е още по-настоятелна за оставката на Тагарев

“Недопустимо е министърът на отбраната да призовава за неспазване на международна конвенция, която е спазвана от всички участници, които са се подписали. Става въпрос за навлизането на бойни кораби в Черно море и престоя им там. Има определени дати и срокове за престоя, а нашият министър предлага това да не се спазва. Не е спокойно за България да напълним Черно море с бойни кораби, като най-малкото сме в активен туристически сезон.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на Bulgaria on Air.

Проданов отбеляза, че БСП ще е още по-настоятелна за оставката на Тагарев, тъй като той е ястреб, който защитава нареденото му от американското посолство. Той също припомни, че благодарение на БСП, в кабинета на Кирил Петков е било предотвратено избирането на Тагарев за военен министър след оставката на Стефан Янев.

“Ние казваме, че трябва да се спре с доставката на оръжия за Украйна, тъй като това налива масло в огъня. Ние не отричаме решението на НС, просто не го подкрепяме. Позицията на БСП е различна - тя е в посока да не се дава оръжие, а да се водят мирни преговори. Има два лагера - такива, които са за военно решаване на конфликта и такива, които са за мирно решаване. Нито един военен конфликт не е свършил на бойното поле, тази също няма да свърши там - ще свърши на масата за преговори”, заяви Проданов.

Социалистът разкри, че БСП не подкрепя декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО, тъй като тя не отговаря на условията. Той намери за нечестно, че някои страни като България трябва да покриват всички критерии за ЕС и НАТО, докато държави като Украйна влизат през задната врата. Според него посещението на Зеленски ще е успешно, тъй като правителството ще му даде всичко, което той поиска.

“Това правителство беше направено само за да спаси главата на Бойко Борисов. В следствие беше създадена комисия за имунитетите, която беше шумно промотирана. Тази комисия още не се е събирала. Това е поредното доказателство, че е създадена за да размие нещата и да спаси имунитета на Борисов. През това време Борисов смени главния прокурор и сложи човек, който му е удобен. Назначението на Сарафов е на ГЕРБ-СДС. Със сигурност кабинета ще издържи до местните избори, след това нещата много ще се променят”, заяви финално народният представител.