Борислав Гуцанов: Искаме незабавната оставка на Тагарев - той е министър на войната

Юли 06, 2023 Новини БСП в медиите 0 563

ПП-ДБ се принудиха да помолят Борисов да свали имунитета си, за да не лъснат при гласуването в зала

"Защо трябва България отново да коментира даване на поредното оръжие, особено откакто е кабинетът "Денков" и министър Тагарев. Неслучайно вчера ние поискахме незабавната оставка на Тодор Тагарев. Гражданите се страхуват от военен конфликт и ние, от "БСП за България", сме казвали много пъти, че най-голямата опасност е въвличането на България в такъв конфликт. Това е абсолютно реална заплаха. Отдавна говорим, че ще се създаде коалиция на войната между ПП-ДБ и ГЕРБ и тя вече е факт". Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

В сутрешния блок "Денят започва" социалистът припомни категоричната позиция на БСП, че военният конфликт трябва да бъде решен по мирен път. Гуцанов определи като скверно да се говори за европейската инициатива за мир, когато тя предвижда даване на 1 млн. боеприпаси и снаряди и заяви: "България трябва да стои далеч от този конфликт и ако има някаква сериозна роля на страната ни, то това трябваше да ние да сме посредници за мирни преговори, а не да дават повече и повече оръжие", обясни Гуцанов.

По отношение на министъра на отбраната, народният представител от "БСП за България" заяви: "Тагарев е такава страна по въпроса, че трябваше в момента, в който стана ясно, че е работил за Министерството на отбраната  на Украйна, да си подаде оставка. Той е министър на войната, а не на отбраната", каза Гуцанов и посочи притеснението на социалистите относно предложението на Тагарев за Черно море, което представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо.

Организационният секретар на партията припомни, че социалистите бяха категорично против решението на НС от декември миналата година да се даде оръжие на Украйна и посочи, че тогава се реши всяко едно решение след това отново да минава през разглеждане в парламента, но въпреки това в момента ситуацията е следната: "Министерски съвет ги взема тези решение, включително НС не  е уведомено. Дори министър Тагарев, когато идва в залата, не коментира какво ще се предоставя - ние поискахме неговото изслушване  и да се говори по тази тема", каза народният представител от "БСП за България".

Що се отнася до внесената от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ДПС декларация за приемане на Украйна в НАТО, социалистът заяви, че "БСП за България" няма да я подкрепи.

Гуцанов коментира и бързането на парламентарната Комисия по енергетика извънредно да разгледа дали реакторите за АЕЦ "Белене" да бъдат продадени на Украйна: "Първо, трябва да има решение на НС, дано да има някакъв здрав разум. Това правителство на войната, премина през правителство на омертата и най-вероятно ще стане правителство на националното предателство, което решава отново да даде следващата порция оръжия и да продаде оборудването за атомната ни централа за "Белене", парите за които са дадени от всеки един от нас", посочи социалистът.

Той  допълни, че досега АЕЦ "Белене" е можело да бъде построена и обясни необходимостта от това: "Имам чувството, че част от народните представители не са български народни представители, а изпълняват чужди поръчения. Ако имахме "Белене", щяхме да плащаме по-евтин ток, икономиката ни да се развива по-добре. ГЕРБ обаче реши да каже, че това е "гьол", а няколко години по-късно да каже, че това е най-важният проект за България", припомни Гуцанов и попита защо изведнъж някой реши, че оборудването за "Белене" трябва да бъде продадено и попита до какво ще доведе това.

"Искат проектът "Белене" окончателно да бъде зачеркнат и България да не е толкова силна атомна, ядрена мощност и енергийна сила на Балканите", каза социалистът и изрази притеснението си, че може да се стигне до там страната ни да купува ток, а в същото време "Белене" може да бъде построена и вкарана в експлоатация за 10 млрд., докато преоборудването на АЕЦ "Козлодуй" е три пъти по-скъпо, а технологията AP-1000 не функционира още никъде по света.

По отношение на имунитета на Борисов, социалистът каза: "Имунитетът му падна благодарение на БСП, защото вчера точката влезе в дневния ред и трябваше ПП и ДБ да гласуват "за" или "против" свалянето на имунитета на Борисов. Коалиционните партньори се принудиха да помолят Борисов да си оттегли имунитета, иначе трябваше да лъснат още повече след записа, който изтече. Тези хора трябва да напуснат българското политическо пространство възможно най-бързо", заяви организационният секретар на БСП.

"Българските интереси са да имаме по-евтина газ, да имаме втора атомна централа, за да имаме евтин ток. Това правителство за този един месец живот да е казало нещо за социални придобивки, за живота на хората? Един месец ни тикат, колкото е възможно по-близо до един военен конфликт и не приеха нищо, което БСП предлагахме за минимални работни заплати, компенсации. Това правителство трябва по най-бързия начин да си ходи, защото наистина е правителство на предателството", каза в заключение Борислав Гуцанов.