Цветелина Пенкова: Нe можем да рискуваме енергийната сигурност на България с бързи и необмислени действия

05.07.2023 г.

„Намерението на управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ да продаде на Украйна придобитото от България оборудване за АЕЦ „Белене” е поредното доказателство, че през последните години държавната стратегията за развитие на българската енергетика е поредица от импровизирани решения, които обслужват краткосрочни политически интереси, външни и вътрешни.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова. Тя се аргументира още: „Не можем да рискуваме енергийната сигурност на България с бързи и необмислени действия. Подобно решение изправя пред риск икономическото развитие и напредъка на страната. То не е обсъждано с представители на индустрията и международните ни партньори. Не може да се позволява на карта да се поставя националната сигурност на България в преследване на краткотрайни имиджови предимства.“

Цветелина Пенкова постави няколко въпроса, касаещи това решение: 
„1. Може ли да се променя планът за пускане в експлоатация на ядрена енергийна мощност без съгласие, разрешение и лиценз от производителя (в случая Росатом)? 
2. В интерес на българската държава ли е да се продава „набързо” енергийно оборудване от този мащаб, при това на цена по-ниска от пазарната? 
3. Напълно безопасно ли е предоставянето на такова оборудване на държава, която е във военен конфликт?“ 

Тя отговаря с твърдо НЕ на тези въпроси. 

Според нея АЕЦ „Белене” може да бъде довършена с помощта на Франция. „Решение може да се вземе само и единствено след подробно проучване и предложение за изпълнение на проекта. В момента рискуваме да загубим сериозно конкурентно предимство на един вече напреднал проект. Това се случва в ситуацията на сериозна енергийна криза в Европа“, коментира евродепутатът.
 
„Процедурните хватки на управляващите и начинът на свикване на извънредното заседание на Комисията  енергетика “от днес за днес” поставят важни въпроси. Защо? България бавно, но сигурно загърбва миналото си на енергиен център на Балканите. Този проект на решение показва неглижиране на нуждите на страната от големи базови мощности. Това не е изолиран процес, а продължение на неясната позиция на държавата ни по важни енергийни проекти“, каза още Цветелина Пенкова. Според нея е  необходим дългосрочен хоризонт, когато планираме енергийна инфраструктура, която ще е основата на нашата икономика през следващите 50-70 години.