Иван Ченчев, БСП: Борисов си даде имунитета едва след като си сложи удобен главен прокурор

Юли 05, 2023 Новини БСП в медиите 0 475

Цинично е, че се бърза с декларацията за Украйна, а гласуват „против” увеличение на майчинството

„Борисов си даде имунитета, защото знаеше, че той ще падне в зала, след като отново внесохме точка той да бъде разгледан. Но вижте обстоятелствата - той направи това едва след като си сложиха удобен главен прокурор и се опитаха да повлияят на съдебната власт с декларация за спиране на избора на нов главен прокурор.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Иван Ченчев в ефира на NOVA News.

По неговите думи социалистите не считат за необходимо президентът на Украйна Володимир Зеленски да посещава българския парламент. „Който си го е канил, той да си го посреща.  Не виждам какво ново Зеленски може да ни каже в парламента”, посочи Ченчев.

„Ще гласуваме „против” декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО. В една такава ситуация ние трябва да сме неутрални, а не да казваме кой къде да ходи”, каза още той, като допълни: „Явно много бързат с тази декларация, но пък днес отхвърлиха майчинството през втората година да е равно на минималната работна заплата. Това е цинизъм, защото българските майки и българските граждани са ги изпратили тук, в Народното събрание, а те не решават техните проблеми.”

Народният представител от „БСП за България” изрази притеснения относно позициите на правителството относно войната в Украйна: „Притеснява ни, че министърът на отбраната Тагарев е много жертвоготовен. Пряко касаят България изказванията, че ще се изпраща жива сила. Той отрече, дано да е така. Притеснително беше и изказването на зам.-министъра на отбраната Запрянов, че ако се обяви война на НАТО, ние ще участваме.”