Проф. Гечев, БСП: Още от този месец минималната заплата да е 50% от средната

Юли 05, 2023 Новини БСП в медиите 0 462

БСП прави европейски предложения за бюджета, да видим евроатлантиците в парламента дали ще ги подкрепят

“Една опозиция се различава от управляващите, ако тя е в състояние да представи алтернативен бюджет.” Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в предаването “Още от деня” по БНТ.

Той посочи конкретни неща, с които социалистите не са съгласни: “Този бюджет не е свързан в достатъчна степен с българската икономика и противоречи на европейската философия”, посочи проф. Гечев и обясни: “Продължава да се счита, че само около 40% от БВП ще бъде преразпределян през бюджета. Средно в ЕС това число е 50%. При 185 млрд. лв. БВП това означава, че в бюджета не влизат най-малко 18 млрд. лв. Представете си с 18 млрд. лв. как би изглеждала българската наука, майчинството, инвестициите.” 

Според него правителството целенасочено хвърля прах в очите на хората с фиксацията си в само един показател - дефицита, при положение че той е само един от 5 ключови показателя, които се използват в Европа и в целия свят при изготвяне на бюджет. “Това не е ключов показател за жизнен стандарт и за конкурентоспособност. Изискването за 3% бюджетен дефицит е цинично, тъй като водещите страни в ЕС имат между 5-9% дефицити”, добави депутатът от БСП. 

По думите му това, че бюджетният дефицит ще е 3%, не означава, че ще бъдем приети тази или следващата година в еврозоната.

Проф. Гечев посочи, че в бюджета са заложени едва 0.25% за наука. “Ние предлагаме да се увеличат разходите за наука и образование, но не само за работни заплати, а за техника, за технологии, по които се обучават студентите, за базата, в която се правят научни изследвания”, подчерта социалистът.

Румен Гечев акцентира, че от БСП настояват още от този месец да се увеличи минималната работна заплата, която да е бъде 50% от средната, както препоръчва ЕС. “Ние или ще следваме европейската практика, или няма да я следваме”,  коментира той.

“БСП предлага социален пакет, включващ още необлагаем минимум, безплатни лекарства за деца до 14 години, който е около 800 млн. лв. Това е под 1% от БВП и това ще дойде от по-голяма събираемост на ДДС и акцизи”, каза още проф. Гечев, като добави: “Ние предлагаме евроатлантически ценности в бюджетната и фискалната политика, да видим дали евроатлантиците в парламента дали ще ги подкрепят.” 

По думите на народния представител БСП няма да участва в цирковете, които се разиграват в парламента. “Заседанието на комисията уж за имунитетите е продължило 14 минути, защото нямало кворум. Сега ще обсъждат до 3026 г. дали кворумът е 8 души, дали е 12 души. Ние казахме категорично, че се разиграва “ала-бала” със съдебната система, че се лъже българският народ и очевидно се крият хора, които ги е страх да се изправят пред съда”, коментира той и продължи: “Винаги сме казвали, че Иван Гешев укрива престъпници през тези няколко години. Видяхме истинското лице на съдебната система с т.нар. Висш съдебен съвет, който разиграва циркове. Така че всички да си отиват, да идват достойни хора и да започват да работят.”