Държавата ви казва: Виновни сте, че живеете в малък град

Авг 30, 2011 Новини БСП 0 1283

„Държавата съвсем умишлено казва на българските граждани- виновни сте, че живеете в малка община, в малък град

„Държавата съвсем умишлено казва на българските граждани- виновни сте, че живеете в малка община, в малък град. Ако се преместите в по-голям град, ще получите повече". Така Ивайло Калфин илюстрира пред гражданите на Попово финансовата дискриминация, на която са подложени жителите на малките и отдалечени общини. Те получават в пъти по-малък общински бюджет в сравнение с онези българи, които живеят в големите градове. 

„После се чудим защо младите хора напускат и родните си места, и страната. Те имат три пътя - да отидат в чужбина, да се хванат за работа, за която не са учили, но им носи някакъв доход или въобще се изключват от търсенето на работа и се хващат с не особено законни дейности", обясни Калфин. Къде е държавата, която да им каже: „ето ти условията за работа", попитай той и напомни за липсващата програма за осигуряване на първо работно място за младите хора.

„Защо болниците се наричат общински, като общината няма право да субсидира издръжката им за заплати, консумативи и текущи разходи. Правителството им спира кранчето с парите и така болниците фалират една по една. Поне читави центрове за спешна помощ да открият от ГЕРБ, но и това не се прави. Факт е, че много българи остават без здравно обслужване", обобщи евродепутатът.

 „За 2 години няма ясни политики - за пенсиите, за здравеопазването, за регионите, за младите хора. Имаме една политика - Дянков казва, че няма пари", подчерта Калфин и не пропусна да напомни, че за 2 години ГЕРБ са открили 14 км магистрали, а от 127 обекта, които Борисов откри, едва 7 са започнати и финансирани от сегашното правителство. Другото е довършване на проекти, започнати от предшствениците им.