Атанас Зафиров: Крайната цел на това управление е да спаси имунитета на Борисов

Юли 03, 2023 Новини БСП в медиите 0 1395

Предлагаме алтернативен бюджет, който да донесе социална справедливост

В бюджета на Асен Василев има няколко основни слабости, които го правят антисоциален и антинароден. Опасяваме се, че в самата си приходна част е нереалистичен. Приходите, които се очакват от ПВУ не са сигурни, че ще постигнат, тъй като 10 от 13 закона не са приети. Тук се получава една дупка от 1,2 млрд. лв.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Euronews Bulgaria.

Според него приходните средства от БЕХ също не са сигурни, което би направило дупката в бюджета около 2 млрд. лв., а това означава, че социалните придобивки ще бъдат пипани, за да може да се компенсират липсите.

“Другата основна слабост на този бюджет е тази фиксация в 3% бюджетен дефицит, която се обяснява с този силен стремеж за влизане в еврозоната”, каза Зафиров и уточни, че другото условие за 6% инфлация не може да бъде изпълнено, което прави стремежа за 3% бюджетен дефицит безсмислен.

По думите на Зафиров още един недостатък е орязването на социалните придобивки и липсата на нови такива. „Затова ние предлагаме алтернативен бюджет, който може да изправи тези слабости и да донесе някаква социална справедливост. Бюджетен дефицит от поне 4% означава допълнително около 1.6 млрд. лв в бюджета, което би позволило да бъде изпълнена една такава социална програма. Тя не е самоцелна, тя касае много части от българското общество - работещите бедни, децата, работещите млади, майките с деца, пенсионерите”, разкри социалистът.

Той обясни, че вече има внесено предложение в НС минималната работна заплата да бъде 50% от средната за страната, като настоя това да бъде прието веднага, а не от 1 януари. “Майчинството през втората година да бъде равно на минималната работна заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години, преразглеждане коефициентите за пенсиите, вдовишки надбавки и увеличаване на вдовишката пенсия”, посочи Зафиров като част от мерките на алтернативния бюджет на БСП.

 “Нито една комисия в парламента няма председател, което е още едно доказателство за качеството на това управление и крайната му цел, която беше да се премахне Гешев и да бъде спасен имунитета на Борисов”, каза народният представител, като заяви, че този състав на ВСС е твърде дискредитиран за да избира нов главен прокурор.

„Ще участваме с предложения за конституционни промени, но само когато има ясни параметри и е ясно какво ще бъде разглеждано. До този момент има само един текст от ДПС, всичко останало са хвърчащи листчета, които се носят от стая в стая. Нито ПП-ДБ имат завършен текст, нито ГЕРБ-СДС”, заяви Зафиров по въпроса с реформите в Конституцията и продължи: “Президентът Радев казваше, че има готова Конституция, само чака удобен момент да я представи. Трябва да бъде свикан КСНС по този въпрос, за да стане ясно какви са реалните намерения на политическите сили. Тогава ние от БСП ще имаме и нашата позиция.”

Социалистът изрази спектицизъм, че нови политически проекти биха намерили успех в тази политическа ситуация. „Защото да направиш партия, но и да я защитаваш - това не е лесна работа. За справка давам всички нови политически проекти, които излязоха последните години. Те или завършват безславно, или предават своите избиратели, както направиха ПП-ДБ с тяхното поведение”, каза в заключение Атанас Зафиров.