Георги Свиленски: Целта на правителството е да пази имунитета на Борисов, докато ПП-ДБ експлоатират властта

Юли 02, 2023 Новини БСП в медиите 0 567

Съдебната реформа приключи със смяната на Гешев, а конституционната - със спасяването на имунитета на Борисов

„БСП за България“ сме последователни в нашата политика за увеличение на минималната работна заплата. В предишния парламент над 42 пъти предлагахме да се спази европейската директива и тя да се определя не на база на някакви договорки, а на ясен критерий – 50% от средната работна заплата. Това трябваше да стане от 1 януари т.г., после казаха, че при възможност ще стане от 1 юли, а сега се мисли да е от 1 януари 2024 г. Ние настояваме този критерий да бъде спазен още от 1 юли 2023 г.“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на Nova News.

В предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ социалистът посочи, че става въпрос за минимална работна заплата между 780 лв. и 900 лв. при непрекъсната инфлация и увеличение на цените на ток, вода, парно, тол такси и други: „Не може, когато се вдигат цените от едната страна, ние да стоим и от другата и да казваме, че няма да се вдига заплатата“, категоричен бе Свиленски.

Той  представи част от предложенията от социалния пакет на „БСП за България“, сред които майчинството за втората година да бъде 50% от минималната работна заплата, да се увеличат детските надбавки, да се въведат безплатни лекарства за деца, така както благодарение на БСП вече има безплатни детски градини за децата, увеличение на вдовишките надбавки, коефициентът за една година стаж да се изравни, преизчисляване на пенсиите и др. Социалистът изрази надежда предложенията на „БСП за България“ ще срещнат подкрепа, а не ревност от страна на другите партии защо БСП са го предложили.

„Това са неща, които се очакват от българите. Пари има. Целият този пакет, който ще предложим, струва 800 млн. лв. в рамките на тези 6 месеца“, каза още Свиленски.

По отношение на предлагания бюджетен дефицит от 3%, социалистът попита: „Кой е казал, че дефицитът трябва да е 3%? 4% е абсолютно нормален дефицит, който може да реши тези проблеми и да се обезпечат тези социални плащания, да не се намаляват капиталовите разходи и България да бъде стабилна. Тази мантра, че трябва да стане 3% дефицитът е абсолютно измислена и фалшиво наложена“, категоричен бе той.

„Другият критерии е инфлацията и България него няма да го изпълни. Вероятността да влезем е същата, колкото и ако е 3% или 4% дефицитът. И защо се самобичуваме, за да изпълним някакви имагинерни правила? Няма абсолютно никакъв смисъл. България, рано или късно, ще влезе в Еврозоната, но трябва да влезе тогава, когато са готови гражданите, бизнесът, икономиката и когато доходите отговарят“, посочи Георги Свиленски.

Попитан относно промените в Конституцията, социалистът заяви: „Наистина ли си мислите, че все още някой иска да прави съдебна реформа и да пише Конституция? Съдебната реформа приключи със смяната на Иван Гешев. Конституционната реформа приключи със сформирането на правителството и със спасяването на имунитета на Бойко Борисов“, каза Свиленски и припомни, че в 44-ото НС, когато ГЕРБ бяха тръгнали да падат от власт, отново измислиха промяна на Конституцията, за да завършат мандата си: „Същото нещо се развива и сега, само че сега целта е не да изкарат мандата до край, а да спасят имунитета на Борисов“.

Народният представител от „БСП за България“ обясни: „Докато има идея да се пише Конституция, осмислят съществуването на парламента. Осмисляйки съществуването на парламента, ако не си депутат, няма как да имаш имунитет. Когато правителството падне и парламентът не може да излъчи ново правителство и се отиде на избори, Борисов ще остане без имунитет. 12 години Борисов е бил без имунитет, но 12 години е имал главен прокурор. Сега може би пак няма да има проблем“, каза Свиленски и посочи, че тези неща трябва да се решават от българския съд и българската съдебна система.

Той обясни: „Същите тези, които искат да пишат нова Конституция сега, я писаха и 2009 г., 2016 г. Нали я променяха пак заради съдебната реформа, какви са резултатите? Къде е проектът? Приказки по телевизионните студиа, приказки по кулоарите на парламента и никъде нищо сериозно. Единствено ДПС са разпратили на парламентарните групи техен проект – и нищо друго. Сега виждаме, че и основните лица, които трябваше да пишат Конституцията, се отказаха да бъдат членове на Комисията по конституционни въпроси. Нали до миналата седмица те бяха най-добрите, които разбираха от конституционализъм? Работата на народният представител е да участва в комисии и да пише закони“, каза Свиленски.

Относно неколкократното внасяне в деловодството на парламента проект за решение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов от страна на социалистите, Свиленски заяви: „Има искане от главния прокурор. Изходите от това искане са два – или съответният народен представител сам да се откаже от имунитета си или да се внесе проект на решение и парламентът да се произнесе“, посочи народният представител от „БСП за България“ и допълни, че комисията по имунитетите все още не функционира и само цели да печели време.

Свиленски продължи: „Вече се видя изпълнението на сценария на ПП-ДБ от онзи разговор, който беше изтекъл как ще пазят имунитета на Борисов - и те го запазиха. Сега могат да се отчетат пред своите избиратели, че най-отговорно са изпълнили този ангажимент от среднощната среща, където казват: „Имунитетът на Борисов ще го забаламосваме в рамките на 6-7 месеца“. Вече успяват три месеца да вършат тази работа“, каза Георги Свиленски.

Той посочи, че според социалистите този ВСС няма моралните качества и функции да излъчи нов главен прокурор. А относно сформираното правителство, каза: „Не съм видял нищо реално свършено от този кабинет извън скандалите за постове, министерства, министри, а сега вероятно и за регулаторите“, каза социалистът и посочи, че все още няма законодателна и правителствена програма, законите по ПВУ също няма – а заради това вероятно ще загубим около 1,5-2 млрд. в бюджета: „Единственото, което виждаме, е сутрин назначени едни зам.-министри, следобед – уволнени. Схемата на това правителство е от едната страна да се пази имунитета на Борисов, а от другата – през това време ПП-ДБ да се наместят във властта и да я експлоатират“, обясни народният представител от „БСП за България“.

Попитан относно колко време ще издържи кабинетът, социалистът посочи: „Имат достатъчно мнозинство за дълго време да експлоатират властта и да пазят имунитета на Борисов. Не знам докога обаче хората ще ги издържат“, каза в заключение Георги Свиленски.