Сергей Станишев: Всички въпроси на вероизповеданията могат да бъдат решавани в дух на диалог и взаимно уважение

Авг 30, 2011 Новини БСП 0 1417

Всички въпроси на вероизповеданията могат да бъдат решавани в дух на диалог, взаимно уважение и конструктивизъм, на основата  българската конституция, която гарантира свободата на вероизповеданията

Всички въпроси на вероизповеданията могат да бъдат решавани в дух на диалог, взаимно уважение и конструктивизъм, на основата  българската конституция, която гарантира свободата на вероизповеданията. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Днес той посети главното мюфтийство в София и поздрави всички  български мюсюлмани по случай празника Рамазан Байрам. Лидерът на БСП разговаря с главния мюфтия  Мустафа Алиш Хаджи, с председателя на Висшия мюсюлмански съвет и с други членове на Съвета.  

Станишев подчерта колко е важно да се запази етническата и религиозна толерантност в българското общество. „В центъра на София в радиус от 500м. има православен храм и католическа катедрала, джамия, еврейска синагога и арменска църква", изтъкна той и добави: „Това е нещо, което трябва да ценим и да развиваме".

Като илюстрация до какво води нетърпимостта Станишев даде за пример последните трагични събития в Норвегия. Пред главния мюфтия лидерът на БСП припомни позицията на социалистите за инцидента пред джамията в София през май месец. „Много опасна игра и провокация ", изтъкна Станишев. Той напомни, че парламентът прие декларация и с огромно мнозинство осъди провокацията. Гостите бяха почерпени с  кафе и баклава.