Мая Димитрова, БСП: Пътят към ГКПП Кардам е опасен и създава предпоставки за пътни произшествия

Абсолютно наложително е да се предприемат мерки, категорична е тя

“За пореден път Кардам осъмна блокиран от товарни автомобили. Почти 6 километра опашка се вие през Кардам до граничния пункт на 30-градусова жега. Решение по проблема все така няма. Пътят тъне в мръсотия, няма тоалетни и контейнери за отпадъци. От изчакването на натоварените камиони дясната лента на пътя вече пропада. Докога ще е така?“. Това е информация, публикувана сутринта във Фейсбук страницата на кметство Кардам, която народният представител от “БСП за България“ Мая Димитрова представи по време на парламентарен контрол.

По думите ѝ през гранично-пропускателния пункт ежедневно преминават  много тежкотоварни автомобили. „Прави впечатление, че на излизане от България, през гранично-пропускателния пункт опашките от чакащи товарни автомобили ежедневно са над 2 километра посока село Кардам. Към днешна дата тя е над 6 километра“, заяви социалистът.

„Тази опашка е ситуирана само в едното платно на движение и остава другото, през което трябва да преминат излизащите от България леки коли, влизащите в България тежкотоварни автомобили, което е много опасно и е предпоставка за ПТП“, каза още Мая Димитрова.

В тази връзка тя зададе следния въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков: „Предвиждат ли се мерки за изграждане на буферни зони или разширения, които да осигурят престоя на тежкотоварните автомобили, чакащи за излизане от страната през гранично-пропускателния пункт Кардам?“

Депутатът от БСП не остана доволна от отговора на министъра: „Действително няма разработена стратегия, но не бива по никакъв начин да се позволява да бъде поставян под опасност животът и здравето на хората“, категорична е тя.

Мая Димитрова продължи с проблемите, които ситуацията създава: „Шофьорите, които по 24 часа трябва да стоят на опашката, освен че замърсяват, те влизат и в къщите на хората, за да търсят вода. А в селото има много възрастни хора, които се страхуват, когато чужд човек влезе в къщата им“, предупреди тя.

„Може би трябва да се помисли за създаване поне на леко разширение на пътя, за да има възможност за разминаване“, каза още тя и уточни, че такова е било направено, но само в рамките на 100-200 метра от гранично-пропускателния пункт, но и него вече го няма.

Социалистът отбеляза, че въпросът за безопасността на пътя е много важен. „Още повече, че започна и кампанията по жътвата и освен автомобилите, по пътя вече минава и селскостопанска техника с много големи габарити. С оглед безопасността на пътя, предотвратяване на ПТП, както и сигурността на хората  в селото, е абсолютно наложително да се предприемат мерки“, категорична е Мая Димитрова.