Христо Проданов: ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” вече не са плаващо, а твърдо мнозинство

Юни 27, 2023 Новини БСП в медиите 0 688

Борисов си отгледа „Възраждане” и направи ПП-ДБ свои заложници

“Изпращането на военна помощ за Украйна е червена линия за БСП и една от причините да прекратим всякакви разговори за участие в управлението. Има неща, които са базисни. Колкото по-бързо свърши този конфликт, толкова по-добре, толкова по-малко жертви. Трябва да имаме повече посланици за мир, това е спасението.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ и секретар на ИБ на партията Христо Проданов в ефира на Nova News.

По неговите думи това правителство е способно да вземе решение за изпращане на жива сила в Украйна. “Имаме такива опасения – ние сме против това”, добави още той.

“Мнозинството  на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” вече не е плаващо, а твърдо. Това се вижда по гласуването в пленарна зала. Борисов си изигра перфектно картите. Първо, успя да си отгледа „Възраждане”. Второ, успя да направи ПП-ДБ свои заложници, като запази дружбата си с ДПС. ПП-ДБ– хората, които щяха да изчегъртват Борисов, го върнаха на бял кон”, заяви социалистът.

Той също подчерта, че друга от причините БСП да откаже да участва в управлението, са именно тези плаващи мнозинства. Според него, вече нищо не зависи от ПП-ДБ.

“Не знаем какви ще бъдат предложенията за конституционни реформи, но нашата позиция е ясна - конституционни реформи се правят в стабилна политическа среда от мъдри хора. Не смятам, че хора като Делян Пеевски, Десислава Атанасова и Стою Стоев имат капацитета да пипат основния закон на държавата”, категоричен бе Проданов. Той добави, че по тези основни въпроси трябва да се търси обединение, а това, което се готви в момента, според него, няма да работи за хората и за държавата.

“След инфлацията, през която преминахме, трябва да се помогне на най- засегнатите - увеличаване на минималната работна заплата, подкрепа за младите семейства и за възрастните хора. Това не го виждам в този бюджет”, коментира Христо Проданов, който припомни, че БСП е настоявала механизма за минималната работна заплата да влезе от 1 юли тази година, но това е било отхвърлено. Той бе категоричен, че социалистите ще направят своите предложения отново, когато се разглежда бюджета.