Корнелия Нинова: Реалното управление е на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”

Юни 24, 2023 Новини БСП в медиите 0 331

Няма да подкрепим бюджета, той е антисоциален

“През последните 10 дни, фактите показват наличието на две правителства. Едно официално правителство от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, чиито предложения и програма не виждат бял свят. И второто в парламента, мнозинство между ГЕРБ, ДПС и с помощта на “Възраждане”, които днес нарекохме “златния пръст”, които взимат важните решения и ги прокарват с техните гласове. Това е реалното управление - ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Другото е просто профрома”, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

Според нея, връзката между поведението на Борисов и отстраняването на Иван Гешев е видима: “Докато течеше целия спор около отстраняването на г-н Гешев, г-н Борисов не идваше на работа. В редките случаи, в които идваше, идваше като гръмоносен облак и си тръгваше. Сега го виждате - в добро настроение, като няма да му падне имунитета и няма да носи отговорност за “Барселонагейт” и чекмеджетата”, като добави: “Потвърди се, че властта маха и назначава главни прокурори”.

“Опасявам се, че съдебната реформа приключи. Защото целта на тези промени беше свалянето на Гешев, избирането на Сарафов. Целта беше да се спаси имунитета на Борисов. Една от причините да се състави тази безпринципна коалиция е това. Страха от наказателно преследване. Ние неслучайно я нарекохме коалиця на имунитетите и страха. И след като очевидно този страх при Борисов отшумява, започват да се разпадат.” заяви Нинова по отношение на съдебната реформа.

За Нинова, държавата е заложник на спасяването на Борисов и на имунитета му, а от другата страна - заложник на лакомията за власт на ПП-ДБ.

“Категорично не мисля, че те имат някаква идея за управление, за някаква модернизация на страната, някаква идея за реформи, някаква идея за проевропейски път. Отново с факти: тази коалиция няма законодателна програма. Няма управленска програма. Няма нито един приет закон за Плана по възстановяване и устойчивост”, каза Нинова относно настоящото управление на страната.

“Премиера Денков каза, че служебният кабинет не е пуснал документите за предоговаряне на ПВУ по отношение на “Мариците” за региона. Г-н Пеканов, служебния министър, дойде в парламента и излъга нагло, че всички документи се движат. Президента Радев каза, че водим преговори с ЕК. Днес Денков каза, че не е подаден и един лист документ от служебния кабинет по Плана за възстановяване и развитие. Целта не е да се управлява и не е грижа за хората, а е тази - разпределението на постовете, овладяването на държавата, овладяването на службите, спасението на Борисов” заяви лидерът на социалистите.

Нинова прогнозира още, че ПП-ДБ са в таква ситуация, че нито могат да продължат да управляват, защото ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” ги държат в парламента и взимат решения обратни на техните, нито могат и да се самосвалят вече. Според нея, дори и да подадат оставки, като ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” гласуват против, правителството ще остане.

“Ние не подкрепихме смяната на БНБ и на НЗОК. Подкрепихме за Сметната палата, защото сме принципна, последователна, умна партия, която се движи само от върховенството на закона и на правото. Конституционния съд е отменил решението на Народното събрание за смяната на шеф на Сметната палата. И ние трябва да го прегласуваме”, заяви Нинова относно темата за смяната на шефовете на регулаторите. 

БСП са се съобразили се с волята на Конституционния съд, което е принципна позиция, водена само от върховенството на закона и правото. Но желанието за смяна на регулаторите и овладяването им, не е подкрепено.

“БСП прекрати преговорите с Борисов, защото сме разумни хора, защото се движим в политиката с грижа за вас, а не постове за нас. Още на втория разговор усетихме какво иска да направи Борисов. Той искаше, а ние щяхме да сме в позицията на ПП-ДБ сега. Щяхме да сме смокиновия лист, резервната гума на тротинетката, а те щяха да си правят каквото си искат, а ние да сме “легитимното правителство”, каза Нинова относно управляващата коалиция и добави: “Мислите ли, че едно такова правителство щеше да позволи да спрем оръжията, да спрем джендър идеологията, да преизчислим пенсиите, да вдигнем минималната заплата? Не. Щяхме да стоим там като пионки, а те зад гърба ни с плаващите мнозинства да взимат решенията. “

Тя сподели 2 неща за Кирил Петков: “Когато дойде външният министър на Украйна, тогава се срещнахме с Кирил Петков и Христо Иванов. На тази среща им казах следното: “Ако вземете това решение, дайте ми един лист, подавам оставките на четиримата министри от БСП и напускам правителството. Да ви го напиша предварително, ако го направите.” И не се случи. Падна правителството на Кирил Петков, веднага след това -  това решение беше взето. Втори казус - след като Стефан Янев напусна, Кирил Петков предложи Тагарев, а ние му казахме същото: “Сложиш ли Тагарев за военен министър, ние сме до тук. Защото този човек ще ни вкара във война.” И тогава избрахме Заков. Е, падна правителството и дойде ли Тагарев? Дойде.”

“Онзи ден бях на изслушване на докалад на ДАНС и там стана дума за оръжията за Украйна. Попитахме дали след проверките са установили дали е изнесено оръжие за Украйна. Отговорът беше не”, заяви Нинова относно темата за износа на оръжия.

Тя също коментира темата за бюджета и съдебните и конституционни реформи: “Няма да гласуваме за бюджета. Бюджета е антисоциален, той замразява доходите. Там сме твърдо не. За съдебната реформа зависи. Тези хора не могат да се разберат за елементарни неща, тръгнали Конституцията да променят. Това е изключително сериозен въпрос. Има един проект на ДПС, ДБ-ПП още нямат, ГЕРБ мълчат и нищо не казват.”

И въпрос към президента Радев, който през 2020 каза: “Готов съм със своя Конституция и ще я обявя, след като видя оставката на Борисов” - мина това. На 15 ноември 2021 “Идва времето за моя проект за Конституция, моята нова Конституция.” Кога ще му дойде времето? Нека президента Радев извади негов проект, защото той стана много апокрифен. Той като един военен човек го пази като военна тайна, може там да пише нещо интересно.”