Георги Гьоков: Служебното правителство не е направило нищо, за да отложи закриването на централите

Закриването на “Марица-изток“ преди изчерпването на всичките ресурси е равно на национално предателство

„Аз съм народен представител от най-засегнатия район от т.нар. “Зелена сделка“ и от поетите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за област Стара Загора, където повече от 60 години икономиката се гради около дейностите в минно-енергийния комплекс “Марица-изток“. Това заяви народният представител от “БСП за България“ Георги Гьоков по време на парламентарния контрол.

Според социалиста, ако България има неблагоразумието да се лиши от въглищата, които се добиват в мини “Марица-изток“, завинаги ще загуби енергийната си независимост и това ще бъде поредната непоправима грешка.

„Вероятността в създалата се ситуация да бъде закрит комплексът е голяма, той може с години да продължи да ни осигурява енергийната независимост. Само мисълта за закриването му преди изчерпването на всичките му ресурси е равно на национално предателство“, заяви той от парламентарната трибуна.

„Изключително съм удовлетворен, че народното представителство видя опасността от скорошното закриване на въглищната ни енергетика и на два пъти, по предложение на БСП, прие отговорни решения“, посочи Гьоков и припомни кои са те: „Решението от 31.01.2020 за защита на въглищните централи, с което за първи път се обединихме всички тогава парламентарно представени партии и задължихме, който и да управлява, да не поема ангажимент за тяхното закриване.“

Депутатът от БСП изтъкна и постигнатия консенсус от 12.01.2023 г., с което парламентът отново защити българските централи и енергетика, като задължи Министерски съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта “Енергетика“. „МС трябваше да направи предложение до ЕК и да постигне съгласие за неговото изменение в няколко раздела. Най-важният е да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2025 г.“, припомни социалистът.

„Министерският съвет следваше да предприеме действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 г.“, заяви той и зададе следния въпрос към министър-председателя Денков: „Какви действия са предприети от правителствата на България в изпълнение на решението на 48-ото Народното събрание да промени Плана за възстановяване и устойчивост и какви са бъдещите действия, които предлагате, за да бъде изпълнено това решение?“

Според Георги Гьоков и най-добрите решения на Народното събрание могат да бъдат обезсмислени от безотговорната изпълнителна власт и случаят е точно такъв. „Това си го позволява не редовно правителство, избрано от българските граждани, а служебно, назначено от президента. Те нищо не са направили, а всяко забавяне ще бъде фатално в случая“, посочи той.

„Бездействието на служебното правителство не е нещо ново“, заяви Гьоков и припомни: „Ние изслушахме служебния министър и трябваше да изтърпим изключително арогантното му поведение. Вместо да ни обясни защо българското служебно правителство не е внесло официално искане за предоговаряне на Плана, той ни заплашваше наред и ни обясняваше как ще строи соларни централи, а хората, свързани с “Марица-изток“ – кучета ги яли.“

На финала депутатът от БСП обясни, че комплекс “Марица-изток“ е гарант за българската енергийна независимост и препоръча да бъде възложено на министъра на енергетиката да изготви анализ, от който да стане ясно какви ще бъдат загубите за България от унищожаване на българската енергетика и как ще се отрази това на икономиката ни.