Иван Ченчев: Коалицията на имунитетите и страха вече е коалиция на постовете и пазарлъка

Юни 23, 2023 Новини БСП в медиите 0 451

Неизбежен беше сблъсъкът между ГЕРБ и ПП-ДБ

“ПП-ДБ не влязоха в зала, а ако бяха в зала, правилата на ГЕРБ за избор на ръководства на БНБ, Сметната палата и НЗОК нямаше да минат. Те изразиха несъгласие с тях, трябваше да влязат и да гласуват. Така че това може да се тълкува и като едни циркове за пред хората”, това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Иван Ченчев от кулоарите на парламента пред Nova News. 

“Така или иначе, след вчера, коалицията на имунитетите, на страха и на омертата премина вече в коалицията на десетте порции, на постовете и на пазарлъка. Това няма да издържи дълго”, добави още социалистът. 

“Колкото и да се пишат за евроатлантици, те имат коренно различни позиции по много въпроси. Но най-вече - кой да води "бащина дружина". Разбира се, че Борисов няма да позволи на ПП-ДБ да си развяват коня, както си искат. Най-лошото е, че това става за сметка на хората. Не се говори за това, че бюджетът замразява доходите, орязват се социалните плащания, опасността да бъдем въвлечени във войната. Единствено БСП говори по тези теми,” заяви Ченчев. 

Ченчев отбеляза, че БСП са партия избрана от хората, която трябва да работи за тях. Според него, няма как партията на социалистите да не реагира, когато има опасност България да бъде въвлечена във война. 

Относно предложения за шефове на регулаторите, Ченчев каза, че парламентарната група на БСП все още не са се събирали, за да обсъдят имена. Според него, за това нещо си има управляваща коалиция, но изрази скептицизъм в това дали те ще успеят да се справят със задачата. Ченчев се въздържа от коментар относно кандидатурите за еврокомисар.

“Плаващите мнозинства са нещо несериозно и нестабилно, няма конструкция през плаващи мнозинства. Това, което Борисов каза, че техните закони са по-добри от законите на другите не е сериозно. Не е добре България да си играе на “законът ми е по добър от закона ти”, заяви социалистът. 

“Плаващо мнозинство е тогава, когато през всички четения и разглеждания на даден закон през комисии си имал едно мнение, а в пленарна зала гласуваш по друг начин. Ако някой закон е внесен и е наистина добър и приемлив, тогава вече идва ролята на народния представител да гласува по съвест. Без значение от парламентарната група, ако законът е добър за хората, той трябва да се гласува, за да мине. От БСП винаги изразяваме нашата политическа позиция”, каза Ченчев.