Иван Ченчев към вътрешния министър: Какво извършихте за справяне с последиците от наводненията?

Следете внимателно за изразходването на средствата, а не парите пак да потънат някъде и да не стигнат до хората

„Господин министър, аз съм народен представител от 26 МИР, област Софийска, и там най-много пострадаха Етрополе, Врачеш и Правец. Имаше тежки случаи и в Своге, в Елин Пелин. С колегата Георги Свиленски посетихме и Берковица. Вие идвате тук и четете предварително подготвени отговори на зададени въпроси, но хората не бяха подготвени предварително за тези наводнения и общините не бяха подготвени.“ Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Иван Ченчев по време на изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов относно действията за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България през последните седмици.

Социалистът отрече твърденията на министъра на вътрешните работи, че е имало координация в засегнатите от стихията места и посочи, че хората в Берковица са били принудени да си чистят пораженията и щетите от стихията сами. Затова Иван Ченчев призова: „Всеки един от нас трябва да е там на място, за да види пораженията и да участваме в своевременна координация, за да може да се реагира по-бързо. Ние бяхме там, къде бяха общините? Какво извършихте вие по отношение на това да има координация?“, обърна се народният представител от „БСП за България“ към вътрешния министър Калин Стоянов  и припомни, че още в петък социалистите са настоявали за неговото изслушване и информация относно финансовото състояние на Фонда за бедствия и аварии.

Иван Ченчев определи като тревожно това, което социалистите са видели на пострадалите места и това, че трябва с подръчни средства да се предотвратяват щетите. Той попита: „Знаете ли, г-н министър, че в някои от имотите на хората, които са застраховани, застрахователите поемат само жилищната част, не поемат ограда, не поемат, ако дворът е залят с вода“, обясни социалистът и посочи необходимостта от наредба в конкретните общини по този въпрос.

„Преди малко казахте: „Предполагам, ще ни стигнат парите“. Предполагате, че ще Ви стигнат парите? Изисквайте точна сметка какво точно ще трябва за възстановяване на всички, за да могат всички да вземат някакво обезщетение, а не както хората се страхуваха, че пак ще стане избирателно, както минали пъти“, каза народният представител от „БСП за България“.

Социалистът посочи още необходимостта от комисия, която да следи за изразходването на отпуснатите средства: „Чухме че ще ви трябват 520 млн. – проследете дали ще има почистени корита на реките, канали, а не да стане така, както обикновено и повечето от парите да потънат някъде, защото хората пак ще бъдат заляти.“