Корнелия Нинова: Има две правителства. Истинското е на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС

ПП-ДБ се чувствали смокинов лист: „Късно е либе за китка“

Декларация от името на „БСП за България“

Уважаеми народни представители от управляващото мнозинство ГЕРБ-СДС-„Продължаваме промяната“-„Демократична България“, докога мислите да я карате така? Коалицията на имунитетите постави държавата на трупчета, докато си разпределя порциите на властта. Напълно е забравен народът и неговите тревоги. Всеки ден давате повод и доказателства, че това не е правителство в полза на България, а е клуб по интереси.

Прегазихте Конституцията. Нарушихте куп закони. Не уважавате никакви правила, но вчера се случи нещо безпрецедентно в парламентарната история на България. Мнозинството ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ сами си блокираха собствения дневен ред в правна комисия. Такова нещо не е имало, откакто съществува парламентът. При това го направиха, за да не изслушат собствения си министър на правосъдието какво смята за съдебната реформа. Обратно на всякаква логика, закони и правила, че парламентът изслушва министрите. При Борисов те изобщо не идваха и унижаваха Народното събрание. Сега този министър решил да дойде, но мнозинството, обратно на всякакви правила, не иска да го изслуша и блокира целия дневен ред на правната комисия.

Уважаеми управляващи, от началото на парламента нямате нито един закон приет с мнозинството на ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ. По всички закони сте на различно мнение и се карате. Няколко да припомня: за КПКОНПИ два различни проекта, взаимно си блокирате гласуването по най-важния уж закон. По закона за разделянето на следствието от прокуратурата, най-важният в съдебната реформа, различни становища, гласувате различно. Избрахте Пеевски в конституционната комисия с различно гласуване в управляващото мнозинство. Същото стана с Борисов във външна комисия. За бюджета, наистина най-важният закон в държавата, се карахте 3 часа помежду си. Какво означава това? Означава нестабилност, несигурност и липса на перспектива пред България и пред българските граждани.

Преди седмица тук заявихме от трибуната, че е много опасно, че минаваме на плаващи мнозинства. И че това не може да гарантира в нито един момент какъв закон ще влезе и какъв и какъв ще излезе накрая. С очите си видяхме как става на практика – влиза един закон, започвате да се карате, взимате почивка и започвате да тичате по стаите, да влизате тихомълком един на друг в стаите, да се договаряте на принципа “ти на мене, аз на тебе“, влизате и излиза съвсем друг закон на принципа на алъш-вериша, а не на правото и на грижата за хората. Нестабилност и несигурност.

Вчера чухме депутати на ПП-ДБ вече да признават, че парламентът е минал на плаващи мнозинства и няма управляващото мнозинство и това е много опасно. Чухме да се чувстват като смокинов лист. Казаха: “Ние няма да сме смокинов лист на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. Добре.

Сега разбирате ли, уважаеми български граждани, защо БСП прекъсна разговорите за правителство в някакъв такъв вариант? Не Гешев, не Пешев, не Сарафов. Никой не е виновен за нашето решение освен един – казва се Бойко Борисов. Казва се също мъдрост и опит на партия, която взима разумни решения. Защото това, което вие чувствате днес, че сте смокинов лист, ние го разбрахме преди 1 месец, че искат да ни използват за смокинов лист. Тогава аз го нарекох: „Няма да сме резервната гума на тротинетката”. Няма да сме смокинов лист на задкулисието. Знаете ли защо? Защото, когато попитахме Борисов на тези разговори: “Ние сме против войната и докрай ще стоим да не изнасяме оръжие“, той каза: „Ама вие ще сте в правителството, ще викате: „Не, но аз ще си го внеса в парламента и ще мина с гласовете на други групи. На ПП и на ГЕРБ“. В този момент решихме, че прекъсваме. Защото сме мъдри и опитни хора. Защото няма да позволим БСП да е смокинов лист. Такива, каквито вие се чувствате днес, по вашите собствени думи. Че сте смокинов лист на задкулисието. Сега го казвате. Има една хубава народна приказка: „Късно е либе за китка“ - или ще го играете това хоро докрай, или се пускайте на време.

Уважаеми български граждани, истината е следната: в България съществуват две мнозинства: едно официално е на книга, на двете първи партии, на евроатлантиците. На коалицията на войната, на иминутетите, на страха и на омертата. Но истинското, което движи нещата в държавата и взима решенията, е ГЕРБ, „Възраждане” и ДПС. Защото с това мнозинство се взеха най-важните решения и по съдебната реформа и блокажа вчера в правна комисия. ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС са блокирали вчера изслушването на министъра на ПП-ДБ и на правителството. Е, факти ли са? Факти.

Всичко това го изговорих, за да се обърна към близките на пострадалите от дрогирани и пияни шофьори. И не смейте да ми кажете, че това е популизъм. Уважаеми български граждани, опечалени близки на жертви, фактите са следните – „БСП за България“ внесе на 19 април 2023 г. закона, с който се увеличават наказанията за такива шофьори, не се допускат условни присъди, отнемат се превозните средства и т.н. Всичко това, което вие искате на протестите си, всичко това, което ни подадоха от МВР, от прокуратура, съдии и казаха: „Ето това направете, за да има справедливост“. И ние го внесохме на 19 април.

Законът е приет на първо гласуване в зала на 19 май, един месец по-късно. На 26 май, по предложение на ПП-ДБ, е удължен срокът за предложения между първо и второ гласуване. На 9 май с официално писмо ние, от БСП, искаме от Росен Желязков да включи законопроекта в дневния ред на свиканото заседание. Отказано ни е, разбира се. На 10 май го искаме в зала – отказано ни е. Комисията отхвърля предложението ни за включване и в дневния ред на правна комисия. На 17 май отново го искаме тук в зала – пак е отхвърлено. На 18 май – няма го в дневния ред на правна комисия.

Вчера е в дневния ред на правна комисия и ние сме щастливи, че най-накрая този законопроект ще види бял свят. Уви, карайки се за постове за власт, блокирайки си собственото мнозинство, неискайки да изслушват министър, провалят целия дневен ред на комисията и този закон отново е на трупчета.

Кажете го на хората, господин председател, вие ги приехте тези хора, вие им обещахте, гледахте ги в очите, споделихте им мъката и им обещахте: този закон ще бъде приоритетът. И какво? От 19 април, когато „БСП за България“ сме го внесли, през целия този процес, когато сме настоявали да се гледа, та до 21 юни – 2 месеца по-късно, нищо. Господин председател, така няма да стане. Намерете начин, придвижете този закон. Заедно с тези промени в Наказателния кодекс сме предложили и промени по отношение на каналджиите: увеличаване на наказанията, отнемане на имущество, да няма условни присъди и т.н. за трафика на мигранти. Вчера отново имаме случай на цял автобус мигранти в центъра на София. И този закон не мърда. Шенген ли? Нали ви беше приоритет Шенген? Кога ще ни приемат с тези мигранти всеки ден по улиците? И вие не искате един текст да придвижим.

Какво смислено решихте, откакто съществува този парламент и има мнозинство – едно ми кажете, смислено, което повлиява на хората? Да, започва влияние върху хората, но лошо, не по-добро. Няма да ни приемат в Шенген, докато не решим тези въпроси. Ние сме за Шенген и сме го настоявали години наред. Вие – „евроатлантиците“, проваляте тази европейска цел на България. Моля, господин председател, този път сериозно и упорито - и няма да се откажем, и аз няма да се откажа – всеки ден ще излизам и ще поставям въпроса за Наказателния кодекс, наказанията за дрогирани и пияни, наказанията за трафиканти и мигранти и кога той ще влезе в зала. Има много процедури по правилника на НС, намерете начин този закон да бъде гледан и приет.