Георги Гьоков: Бюджетът замразява доходите. Няма да го подкрепим

Юни 22, 2023 Новини БСП в медиите 0 281

Когато БСП участва в управлението, социалната политика върви напред, и то не за сметка на финансовата стабилност

„Финансите на държавата никога не са били в такъв хаос – в средата на годината да нямаме бюджет. 3% дефицит е самоцел, защото още преди ковид кризата европейските държави се отказаха от този критерий. Бюджетът трябва да бъде направен така, че да не е за сметка на хората.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков в предаването „Денят започва” на БНТ.

„Изказването, че няма да се намаляват социалните плащания е цинично, защото това означава, че те ще бъдат замразени, и то по време на криза”, добави той.

По думите на Гьоков, други причини, поради които БСП няма да подкрепи този бюджет, са ниското преразпределение и това, че по-големият дял от приходите се формират от физическите лица, а не от бизнеса.

„Преразпределението е около 38% от БВП при средно за Европа преразпределение от 50%. Това означава, че в бюджета ни има 20 млрд. лв. по-малко”, обясни социалистът.

Депутатът припомни част от предложенията на БСП, които бяха отхвърлени в парламента, като минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли, майчинството през втората година да е равно на минималната заплата и еднократна помощ за учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, каквато има за тези от 1-ви и 8-ми.

„Когато БСП участва в управлението, социалната политика върви напред, и то не за сметка на финансовата стабилност на държавата. През 2022 г. реализирахме един много мощен социален бюджет с над 20 млрд. лв. за социални разходи. Тогава държавата не е била по-малко финансово стабилна от сега”, подчерта Георги Гьоков.

По неговите думи, дясната финансова мисъл с безкрайните постулати за ограничение на дефицита и съкращение на администрацията, особено тази, която работи на терен, не е полезна за обществото. „За да живеят хората добре, трябва да има повече социална политика”, категоричен бе социалистът.

Той припомни, че БСП отдавна предлага въвеждане на прогресивно данъчно облагане, заедно с изчисления, според които хората с по-ниски доходи ще плащат по-малко данъци от сега, но никоя друга парламентарна група не го подкрепя.

 „Няма нормална държава с нормална социална политика с плосък данък, пък особено да няма необлагаем минимум”, обърна внимание Гьоков, който подчерта, че предстои обществен разговор по тази тема и наближава време, когато трябва да бъде взето решение в тази посока.