Борислав Гуцанов: Възраждане помогнаха на Пеевски и Борисов при гласуванията за комисиите

Юни 22, 2023 Новини БСП в медиите 0 539

Тагарев е опасен за националната сигурност на България. Ако този кабинет продължава да се държи така, той застрашава страната ни

„Днешната декларация от името на ПГ на „БСП за България“ по отношение на коалицията на омертата и имунитетите, която стана коалиция на войната, възбуди много духовете в Народното събрание, но не срещна сериозна съпротива, дори и в лицето на най-големите ястреби и евроатлантици в залата. Всеки си дава сметка, че действията на българското правителство във връзка със случващото се в Украйна, особено когато премиер е акад. Николай Денков, а  министър на отбраната - Тодор Тагарев, започват да стават действия, които са доста опасни за страната ни“. Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов в ефира на Евроком.

В предаването „Делници“ социалистът припомни, че част от декларацията от името на ПГ на „БСП за България“ е била свързана с коментарите на министъра и зам.-министъра на отбраната, че България ще се включи в европейската инициатива за мир: „Много добре звучи – „европейска инициатива за мир“, само че зад нея стои, че Европа трябва да предостави един милион снаряди и боеприпаси на Украйна. Каква е тази инициатива за мир, когато ти предоставящ оръжия на Украйна? Това граничи с пълен абсурд, лудост“, категоричен бе Борислав Гуцанов и посочи, че БСП ще продължи да настоява за мирно решение на конфликта в Украйна.

„Втората страна, която коментирахме в декларацията, беше, че наши военни медици ще бъдат изпращани на фронта в Украйна, готвят се за подобно нещо – това е изказване отново на министъра на отбраната“, каза народният представител от „БСП за България“ и посочи, че затова парламентарната група на социалистите е поискала изслушване на Тодор Тагарев, но председателят на НС е отказал.

Гуцанов определи изказванията на министъра на отбраната като опасни и притеснителни и посочи, че още при предходното редовно правителство Кирил Петков е искал Тагарев да бъде министър на отбранат: „Тогава именно БСП спряхме това назначение -  ние казахме, че напускаме правителството, ако той е министър на отбраната. Тогава Кирил Петков оттегли неговата кандидатура, но в момента явно неговите отношения към войната в Украйна, към г-н Тагарев или към някои чужди посолства, може би са толкова силни, че не е било възможно да откаже“, каза социалистът и допълни, че през последните две седмици са се случили много неща в Министерството на отбраната, което е довело до ескалиране на отношенията в тази област, а това води до опасност за България. 

По повод последното заявление на Тодор Тагарев, че се подготвя нов транш военна помощ за Украйна, по думите на министъра, „както е решило НС на 9 декември 2022 г.“, Борислав Гуцанов заяви: „Ще поправя г-н Тагарев, има решение, в което се казва, че всяка една следваща пратка трябва да бъде одобрявана от Народното събрание. Силно се надявам, че това няма да бъде забравено и наистина ще бъде гледано от НС какво ще даде "ястребът" на българската военна машина“, каза социалистът и посочи необходимостта от решение на военния конфликт по мирен път.

Социалистът изрази надежда министър Тагарев да се яви в Народното събрание на изслушване. „Това касае всяко едно българско семейство и не можем толкова лековато да даваме снаряди и да говорим, че ще отидат наши военни лекари и санитари на фронта“, каза Гуцанов и коментира изказването на Тагарев, че сме изтървали т. нар. „триъгълни сделки“: „Стига лъжи. Ние трябва да си го купим това оръжие, а не някой да ни го даде. Превъоръжаванията стават между 5 до 8 години, няма как това да се случи, ние няма да имаме оръжие ли през това време?“, попита социалистът и припомни за милиардите, дадени за самолети на хартия, но самолети няма: „Това са пари от всеки един българин“, допълни Гуцанов.

„Тагарев е опасен за националната сигурност на България и ако този кабинет продължава да се държи по този начин, той става опасен за България“, категоричен бе народният представител от „БСП за България“ и допълни, че не трябва да бъде позволявано на това правителство на войната да поставя на изпитание живота на българските граждани.

По отношение на управляващата коалиция, социалистът заяви: „Това се превърна в коалиция и правителство на имунитетите, коалиция на омертата и коалиция на войната. БСП говорим за тази опасност и тази коалиция на войната, че ще се състои между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС още по време на предизборната кампания, но тогава това не се вярваше от болшинството от хората. Тогава те приемаха ПП и ДБ като нещо, която няма как да се събере с ГЕРБ. Хората се подлъгаха и гласуваха за ПП и ДБ. Доколко са гласували, доколко е имало „ала-бала с президента“, както се чу от записа от Националния съвет на ПП, където Кирил Петков каза, че са щели да имат между 7%, максимум 10% - това трябва органите да разследват и кажат“, заяви Борислав Гуцанов.

„ДБ се върнаха в политиката, като акостираха с лодката на брега на Росенец, начело с Христо Иванов, пред г-н Доган, а сега гласуват заедно с ДПС. Не ги ли е срам от това, което правят? Това е национално предателство и реален преврат в държавата. Хората гласуват за една партия, която е казала, че няма никога да се коалира с ГЕРБ и която е казала, че идва на власт, за да промени този модел. И след това се прегръщат с тях. Това не е ли предателство“, попита социалистът.

Попитан относно новината, че Бойко Борисов става член на Комисията по външна политика, Гуцанов коментира: „Видяхме, че „Възраждане“ отново помогнаха, както на Пеевски да стане член на конституционната комисия, така и на Борисов да стане член на Комисията по външни работи. Видяхме как гласуваха за съдебната реформа, за разделянето на следствието от прокуратурата. Доста въпроси и съмнение будят гласуванията на „Възраждане“ през последните две седмици, откакто се създаде този кабинет“, каза социалистът.

По отношение на Бюджет 2023 г., Гуцанов коментира: „Знаете, че сме в тежък спор с финансовия министър по повод 3% дефицит, който той има да има в бюджета. Ние настояваме за 4,5% дефицит, за да може да има спокойствие у хората и да има нужните средства за всяко едно българско семейство“, каза социалистът и припомни настояванията на „БСП за България“ минималната работна заплата да стане 50% от средната от 1 юли т.г., увеличение на помощите за учениците, които не срещнаха одобрението на народните представители от другите парламентарни групи.

Народният представител от „БСП за България“ попита: „Да влезем в Еврозоната е някаква мечта на кого или поет ангажимент към кого? Или трябва още повече да обеднее българското семейство, за да може някой да рапортува, че сме станали част от Еврозоната, която е в тотална рецесия в момента“, каза Гуцанов и припомни, че БСП е за влизането в Еврозоната, но когато страната ни е готова за това.

Социалистът коментира и новината, че БНТ вече ще има новинарска емисия на украински език: „Какво е това безобразие? Националната телевизия на България ще пуска новини на украински. Кой е взел това решение – Министерски съвет ли, министър-председателят ли, директорът на телевизията ли? Всички се скриха по ъглите и никой не смее да каже кой е взел това решение“,  каза Гуцанов.

По отношението на днешното гласуване за разделянето на КПКОНПИ и кому е нужно то, социалистът каза: „Това е нужно, за да бъде ползвана като една бухалка с политически цели и политически нужди. Кирил Петков опитваше това да го направи и по време на неговото управление като министър-председател, но тогава ние не му позволявахме да прекрачва границите на разумното“, посочи Гуцанов.

Той определи случващото се в прокуратурата като срамна страница. „Не може за 3 дни някой да смени главния прокурор, след това да сложи този, с когото са работили толкова години. Освен това последните седмици излизаха такива записи. Това наистина е безумно и показва, че не може повече така да продължава управлението на тази държава и че това правителство трябва по най-бързия начин да си отива“, категоричен бе Гуцанов.

По отношение на несъстоялото се заседание на правна комисия, социалистът каза: „Не искат да изслушват министъра на правосъдието Атанас Славов, защото най-вероятно той ще им каже неща, които не искат да бъдат чути. Вижте кои  са народните представители, които не са го допуснали – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, което също е сериозна въпросителна“.