Иван Иванов, БСП: Българите очакват по-високи доходи, а не да изпращаме снаряди в Украйна

Юни 21, 2023 Новини БСП в медиите 0 562

Бюджетен дефицит от 3% няма да стимулира доходите на хората и растежа в икономиката

“Информацията, която имахме за бюджета, е доста откъслечна. По наша преценка не се различава от това, което сме говорили и друг път, че този бюджет трудно ще посрещне предизвикателствата, които кризата ни е поставила в момента. Не вярваме, че с 3% бюджетен дефицит растежът в икономиката и доходите на хората ще бъдат стимулирани.“ Това заяви народният представител от “БСП за България” Иван Иванов от кулоарите на парламента в ефира на Nova News.

Начинът, по който е представен бюджетът, не е убедителен за социалистите. „Това, което е очаквано - да се увеличат възнагражденията на българските граждани, да бъдат увеличени пенсиите, както и всички разходи, свързани с големи проекти, които се очаква да се реализират до края на годината, няма как да бъдат постигнати с такъв бюджетен дефицит”, поясни Иванов. 

“Бюджетният дефицит трябва да е 4,5%“, заяви той и допълни, че този бюджет не се разминава коренно с предложения от служебния кабинет: „Просто са орязали разходите, като, например, разходите за образование, което е изключително притеснително. Този стремеж на всяка цена да влезем в еврозоната ще донесе сериозно сътресение в почти всички сфери”, социалистът, добавяйки, че не е съгласен, че само някои сектори трябва да получат увеличение на доходите. 

"Не сме съгласни и с това мининмалната работна заплата да влезе в сила от 1 януари, това трябва да се случи сега. Настояваме отново да влязат нашите предложения за необлагаем минимум и съответно за фиксация за доходите на някои граждани. Но с 3% бюджетен дефицит гражданите ще бъдат категорично ощетени”, каза още депутатът от БСП.

Иван Иванов изрази притесненията си от действията на военния министър: “Още повече са притеснителни и предложенията му, включени в бюджета, а именно да харчим пари за снаряди за Украйна, което е извън очакванията на българския гражданин. Българският гражданин очаква неговите средства да бъдат завишени, вместо да произвеждаме и изпращаме снаряди. Смятате ли, че гражданите, които работят и живеят на ръба на бедността, биха предпочели да не получат 100 или 200 лв. повишение на заплатата си, а вместо това да заминат за боеприпаси за Украйна?” 

По думите му депутатите от БСП са видели само една екселска таблица на бюджета и ще дадат своите предложения, когато го получат в неговата цялост. „Явно това е част от начина на работа на ПП, но ние предпочитаме да работим с един готов законопроект”, коментира Иван Иванов.