Манол Генов, БСП: Народните представители сами да се откажат от имунитетите си и да не правят опити за забавяне на правосъдието

Юни 18, 2023 Новини БСП в медиите 0 605

18.06.2023 г.

„Причините за войната в съдебната система са много. Виждаме бързата реакция на прокурорската колегия на ВСС, която даже назначи нов главен прокурор, преди президентът да е обнародвал указа – това бързо решение изглежда много съмнително. Мисля, че това няма да доведе до край на войната в съдебната система и пренията пред съдебната гилдия няма да спрат с този избор, те ще продължат“.  Това заяви народният представител от „БСП за България“ Манол Генов в предаването „Офанзива“.

В ефира на Nova News социалистът коментира  заявката на Борислав Сарафов да ревизира дела с обществен интерес, като се провери срочността и годността на работата по тези производства и дали те не са били държани „на трупчета“:  „Ако г-н Сарафов бъде честен докрай в своите думи и изпълни това, ще видим какво е работила прокуратурата по някои дела в близката година и половина“, посочи Манол Генов.

Относно отказa на БСП да излъчи представител в комисията по имунитети, социалистът заяви: „Защо да участваме в един другарски съд вътре в парламента – комисия, която ще гледа предоставените материали. След нея ще има друг съд. Не е логично да участваме в такава комисия, защото какво би установила тя – че Кирил Петков не е имал канадско гражданство, или ще преразгледа решението на Конституционния съд по този въпрос?“, попита Манол Генов и каза, че за БСП е абсолютно излишно да има такава комисия.

„Един народен представител би трябвало сам да се откаже от имунитета си и да не се правят опити за забавяне на правосъдието. Нали всички сме за бързо правораздаване? Една такава комисия може непрекъснато да си удължава срока. Парламентарната практика е народните представители сами да се отказват от имунитета си“, каза Генов и припомни, че самият той се е отказвал от имунитета си, докато инстанциите го обявят за невинен и стане ясно, че обвиненията са били скалъпени: „Политическите набези на прокуратурата, които са характерни в последните години, доста я дискредитират в очите на цялото общество“, допълни социалистът.

По отношение на процедурата по предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев, Манол Генов коментира: „Тя е изключително прибързана, не знам каква е била цялата мотивация на ВСС. Взеха решение да изберат нов главен прокурор преди президентът да е обнародвал в Държавен вестник указа. Тези обстоятелства хвърлят сянка като крайно решение, ще очакваме да видим следващите реакции“, каза още той.

Попитан относно отказът на БСП да вземе участие в конституционното мнозинство, Генов каза: „Разбира се, че Конституцията в частта за съдебната власт трябва да бъде променена. Но не мога да разбера защо се бърза толкова и не само БСП споделя това, но и цели гилдии адвокати, магистрати, конституционалисти. Трябва да има дебат по този въпрос. Сега има един единствен проект внесен от ДПС. Много са неясни посланията и предложенията, които се излъчват. Те са съвсем на тъмно, просто има някакви намерения за подмяна на Конституцията. Трябва да има сериозен дебат“, категоричен бе социалистът и допълни, че БСП ще изчака да чуе конкретни предложения.

„Гласуването за отделяне на следствието от прокуратурата стана по един доста мистичен начин, то не бе гледано в комисия, то беше предложение на „Възраждане“. И на другия ден, след провеждане на заседанието на парламентарната комисия, която гледаше този закон за второ четене, изведнъж той получи мощна подкрепа от ГЕРБ и стана действителност“, каза още Манол Генов и припомни, че БСП е гласувала „против“ това разделяне не само заради процедурата, по която то стана факт, но и заради начинът, по който е било поднесено на народните представители: „За мен бе нарушена парламентарната практика“, каза социалистът и определи това като недопустимо.

По отношение на преговорите за определяне на парламентарната квота на ВСС, Генов посочи, че БСП може да разговаря по този въпрос, едва когато бъдат внесени ясни правила за нейното определяне, тъй като има различни мнения в обществото: „Според някои парламентарната квота е прекомерно голяма. ГЕРБ години не могат да освободят от имиджа си тяхното политическо присъствие през предложенията, които са направени и през парламентарната квота, които са избрани във ВСС. Съмненията трудно могат да бъдат разсеяни, трябва да се минимизира ефектът в съзнанието на обществото, че през парламентарната квота се осъществява политическо влияние в съдебната система, която трябва да е независима“, каза Манол Генов.

По отношение на бюджета, социалистът заяви: „БСП ще настоява за основните си виждания в този бюджет – социалната защита на работещите, минималната работна заплата, която да бъде половината от средната, защита на безработните, увеличение на майчинството, помощите за родители и деца. Относно заявката за 3% бюджетен дефицит, дано това да не се отрази в инвестиционните дейности, които да са вредни за капиталовите разходи на общините и за цялата инфраструктура на страната“, каза Манол Генов и допълни, че плановете на служебното правителство да се пипат средствата от Сребърния фонд са останали в миналото и има ясни гаранции от сегашната изпълнителна власт, че на Сребърния фонд няма да се посяга и парите в него ще бъдат използвани по предназначение.