Мая Димитрова, БСП: Гешев да каже всичко докрай

Юни 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 744

Комисията за имунитетите цели \\

"Ако проследим събитията и това, което се случи до настоящия момент в съдебната система, ще видим, че логично е да следва и указът на президента за освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор. БСП сме едни от първите, които са искали оставката на Иван Гешев поради много причини. В крайна сметка става въпрос за институцията на главния прокурор. По отношение на разкритията, които трябваше да направи, не само от БСП, но и всички български граждани, очаквахме разкрития, но това до настоящия момент не се случи". Това заяви народният представител от "БСП за България" Мая Димитрова в ефира на bTV.

Попитана относно несъстоялото се изслушване на Гешев в правна комисия и искането му да бъде изслушан в Народното събрание, Мая Димитрова заяви: "Гешев трябва да каже всичко, което има да казва, и то не само пред парламента - а пред целия български народ.  След като е казал, че има какво да каже, след като вече 2 пъти заявява обръщение към нацията, значи има какво да каже".

Народният представител от "БСП за България" припомни, че миналата седмица социалистите внесоха проект за решение  на парламента за сваляне на имунитета на Бойко Борисов: "За съжаление, това не беше допуснато в дневния ред. Към настоящия момент този проект на решение е разпределен на правна комисия от председателя на НС, но тя в дневния ред не го разгледа и до настоящия момент. Ние обаче държим да има решение на НС за имунитета на Бойко Борисов, както и за останалите народни представители, на които е поискан имунитетът", каза Димитрова и заяви, че БСП е против създаване на  комисия за имунитетите, тъй като тя цели "тупане на топката".

В ефира на bTV тя коментира и конституционната реформа: "Отказахме предварителните разговори, защото няма никакъв проект черно на бяло, който да каже какво ще коментираме. Вчера чух от Кирил Петков, че ще има проект след около 10 дни. Каква ще бъде темата на разговори? Ние заявихме, че ще проведем консултации с професионалисти по конституционно право, за да вземем нашите решения", обясни социалистката.

И допълни: "Когато се променя Конституцията, трябва да се пипа много внимателно и премерено. Не става въпрос за определено лице, а за институция, която да спазва закона".

Димитрова  посочи, че не е нормално определени производства, като например "Барселонагейт", да стоят "на трупчета" и в един момент прокуратурата да започне да работи по тях: "Това би следвало да се случва постоянно и всеки ден", каза социалистката.

"Ще внесем вот на недоверие при първа възможност, след като изчистим това, което имаме по отношение на действията на това новосформирано правителство -  не бих го нарекла дори мнозинство, ставаме свидетели на мнозинства по различни теми, плаващи мнозинства. Предстои да видим действията на това правителство, но ние ще бъдем твърда опозиция - заявили сме го още със съставянето на това правителство", заяви на финал Мая Димитрова.