Проф. Гечев: Конституционната реформа е с цел коалицията на омертата да печели време

Юни 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 423

Новото управляващо мнозинство се е запънало да се пазят един друг и не си дават имунитетите

"Не оставаме встрани от големите процеси в НС, а оставаме встрани от голямото "ала-бала" - опитите за някаква нова Конституция, създаването на някакви комисии, които да изпълнят блестящо това, което чухме от записите на Националния съвет на ПП. БСП няма да участва в такива мъгли". Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев в ефира на БНТ. 

И допълни: "Тогава, когато трябва да се решат въпроси с високата престъпност по политическите върхове на България, когато българският народ чака с години да получи справедливост и се налага да получаваме стотици страници за престъпления на български политици от Испания например - да се занимаваме с комисии, които да "тупат топката" няколко месеца, няма как", каза социалистът и изрази съмнение дали сроковете на тези комисии по имунитетите няма непрекъснато да се удължават, тъй като няма никакви гаранции, че новосформираното мнозинството на омертата няма да се опита да разтъкава процеса чрез комисиите, вместо тези, на които се искат имунитетите, да си ги дадат сами. 

Проф. Румен Гечев коментира и конституционната реформа: "Няма как да участваме в такива политически маневри за прикриване на други проблеми на България, при положение че тези, които говорят за Конституция, сменят мнението си през ден. Докато не получим конкретни текстове, разработени за промени в Конституцията, ние от БСП нямаме намерение да си губим времето с такива отвличащи вниманието операции. Като дойдат конкретните текстове, ще направим своите предложения и ще разговаряме по евентуални промени в Конституцията", обясни социалистът.  

Той посочи, че конституционните промени не са най-сериозният проблем, който стои пред българските семейства и икономика, затова призова: "Да не си играят на тупане на топката и в разни временни комисии да крият определени политици или да декларират промени в Конституцията, които и в момента никой не знае за какво става дума", категоричен бе народният представител от "БСП за България". 

Според него конституционната реформа е с цел да се печели време: "Вижте как изведнъж се появи конституционната тема, при положение че някои от политическите лидери се намират на прага на съдебен процес. Как пък така изведнъж им просветна да правят промени в Конституцията", попита проф. Гечев и посочи, че основният проблем не е в Конституцията, а в институциите, които не си изпълняват задълженията.

"Конституцията ли е виновна за делата "на трупчета" или това, че цяла система в съдебната власт не си върши работата", попита социалистът и допълни: "Новото управляващо мнозинство се е запънало да се пазят един друг и не си дават имунитетите". 

Той отхвърли всякакви спекулации по отношение на БСП по отношение на позицията на социалистите към промени в съдебната система: "Винаги, когато трябва да се отвлече вниманието, определени политици търсят оправданието в Българската социалистическа партия. Ние сме 23-ма депутати, нека видим какво ще представи мнозинството. При всички случаи ние ще вземем активно участие, ако се стигне до такова разглеждане".

Проф. Гечев коментира и темата "Бюджет", като посочи, че страните, които са преди България, имат друго виждане за бюджетната си политика, а бюджетният дефицит от 3% ще направи България все по-последна в ЕС: "Може да няма дефицит, а да има бюджетен излишък - замразявате заплатите, замразявате пенсиите, затваряте общинските и държавни болници и сте на плюс 3 млрд. И какво от това? Целите трябва да бъдат други - жизненият стандарт, икономическият растеж при възможно най-нисък дълг и бюджетен дефицит. Но това, което предварително са заложили колегите, ни обрича на дълбаене на дъното и изоставане от Румъния, която е предпоследна", обясни проф. Гечев и даде пример със северната ни съседка, която има 5-6% бюджетен дефицит и поддържа висок икономически растеж, увеличава заплатите и пенсиите. 

"Ние сме категорично против политика на затягане на коланите, без това да води до по-висок икономически растеж и да дава надежда за повишаване на жизнения стандарт", заяви народният представител от "БСП за България" и припомни позицията на БСП, че България трябва да влезе в Еврозоната, но когато е готова за това, а в момента не е и това не е само мнение на социалистите: "И вчера съобщенията от ЕЦБ и ЕК казват, че при това равнище на инфлацията, България няма как да влезе в Еврозоната", посочи проф. Гечев и припомни, че по време на участието на БСП в управлението, благодарение на социалистите са били осигурени 20 млрд. лв. за социални програми.