Георги Гьоков, БСП: Социалните плащания трябва да бъдат индексирани с инфлацията, а не замразявани

Юни 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 447

16.06.2023

“Няма да участваме в разговори за конституционна реформа, тъй като няма нищо конкретно, което да се предлага като промени. А и не виждам голям юридически капацитет в това Народно събрание, че да се пипа Конституцията.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Георги Гьоков в предаването “Делници” на Евроком. 

Според него приказките за съдебна реформа и конституционни промени са за заблуда на народа. “По този начин си пазят имунитетите”, смята Гьоков.

“Борисов в продължение на години неглижираше Народното събрание и го беше превърнал в гумен печат на своите решения, а сега се крие зад него, за да се спаси от правосъдие”, коментира социалистът, според когото управленската коалиция не е обединена около общи политика, а около това да си пазят имунитетите. 

“Хората имат усещането, че държавата е на автопилот. Голяма част от системите - здравната, социалната - са оставени по инерция да се движат, без да се предприемат решителни действия. По време на криза парламентът се занимава сам със себе си - с имунитети и със скандали между тези, които трябва да управляват”, каза със съжаление депутатът от БСП, добавяйки, че “всичко социално, което се е случило през последните 2 години, въпреки политическото безхаберие и кризата, е благодарение на БСП.”

По неговите думи, това, че финансовият министър казва, че при 3% бюджетен дефицит социалните плащания ще бъдат запазени, означава, че те ще бъдат замразени на нивата от 2022 г. 

“Във време на инфлация, те трябва да се индексират, поне да компенсират инфлацията. Не е нормално, по време на криза, самоцелно да се стремим към този 3% дефицит - критерий, който никоя държава в Европа не спазва - за сметка на най-уязвимите групи в България”, категоричен бе Георги Гьоков.