Иван Ченчев към СЕМ: Защо в доклада ви не е отразена намесата на служебното правителство в изборния процес?

Социалистът, който председателства Комисията по културата и медиите, гласува “против” приемането на доклада на медийния регулатор за 2022 г.

“В Годишния отчет на СЕМ за 2022 г., както и в Доклада за специализираното наблюдение на предизборната кампания за извънредните избори за 48-мо Народно събрание, не е отразена намесата на служебното правителство като отделен играч в предизборната кампания. Каква е причината СЕМ да не е подложил на специализиран, отделен мониторинг и изявите на служебното правителство по време на предизборната кампания? Припомням, че ОССЕ съобщи за това в свой доклад”.

С този въпрос Иван Ченчев, който в момента председателства Комисията по културата и медиите, се обърна към СЕМ по време на обсъждането на доклада за работата на медийния регулатор за 2022 г.

Той цитира Доклада на ОССЕ от 19 септември 2022 г., според който “президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критичните си изявления относно решенията на предишното правителство”.

“Защо, въпреки това, няма специализиран мониторинг?”, попита Ченчев. Той не прие отговора на представителите на СЕМ, че казусът не е обследван от тях, тъй като президентът и служебното правителство не били участници в предизборната кампания.

Иван Ченчев гласува “против” при приемането на доклада за работата на Съвета за електронни медии за 2022 г., като посочи, че с работата си националният медиен регулатор не успява да пресече усещането за цензура и недостатъчен плурализъм в обществените медии.

Той цитира експресно проучване на експерти, които регистрират силен дисбаланс при отразяване на обществено-политическо събитие по националното радио - 16 новини за едната страна в рамките на един ден.