Румен Гечев: Управляващите бламираха предложението на БСП да осигурим помощи и за 2-ри, 3-ти и 4-ти клас

Юни 15, 2023 Новини БСП в медиите 0 523

Депутатите, които не си дават имунитета, се страхуват да отидат на съд, заяви той

„Няма да участваме в разговорите за конституционна реформа. Това е опит да се покрие от мъгла проблемите с имунитетите. Затова ние няма да участваме в тези политически ходове за отклоняване на вниманието.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Nova News. И допълни: „Но сме готови да разговаряме с колегите, само и когато има проект на Конституция, който да бъде обсъден.“

Социалистът припомни скандалите около членовете на Комисията по конституционни въпроси и нейния председател. „Ние гласувахме „против“ промяната, която поискаха колегите от ДПС, защото има създадено обществено негативно мнение за г-н Пеевски“, уточни той.

Проф. Гечев смята, че съдебната реформа също е някакъв лозунг, с който още никой не знае какво ще стане. „Колегите от ДБ бяха предложили въобще да я няма  фигурата “главен прокурор“. Вчера си промениха мнението и казаха, че това било против Конституцията и за да се премахне фигурата, трябва да има Велико Народно събрание. Тоест хората, които ни вкарват в мъглата с някакви конституционни промени, за да си прикрият другите проблеми, и те още не знаят какво искат“, коментира социалистът.

Според БСП в момента промени в Конституцията не са необходими, тъй като проблемите не са конституционни, а в това, че не функционират институциите. „Очевидно контролът върху институциите и взаимният контрол е слаб и трябва да се търси по-голяма отговорност“, смята той.

„В момента управляващото мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ искат неистово да сменят главния прокурор, тъй като след толкова години той най-сетне се размърда“, заяви Гечев и уточни: „Бяха вдигнати няколко дела на трупчета и точно в момента, в който започна да действа, тези, които го избраха, искат да го сменят. Ние сме против такива ходове, които са прикрити под мотото за съдебна реформа“, посочи депутатът от БСП.

Във връзка с действията на Гешев социалистът обясни: „Ние бяхме против приемането на докладите на Гешев няколко години. Не бяхме доволни от неговата работа и сме подавали множество сигнали до Главна прокуратура за грабежа на България от ГЕРБ. Той не реагираше, криеше престъпленията. Сега дори и да му е личен мотивът, дано накрая прокуратурата да свърши някаква работа.“

От БСП не са съгласни, че в момента прокуратурата се използва като бухалка, тъй като решението се взима от съда: „Очевидно депутатите, които не си дават имунитета, се страхуват да отидат на съд. За г-н Борисов например има и няколкостотин страници от съдебната система на Кралство Испания, така че няма накъде вече. Делата, които са вдигнати на трупчета, е крайно време да бъдат придвижени“, категоричен е той.

„Добрата новина е, че беше направено удължение на удължителния бюджет“, заяви Гечев и продължи: „Лошото е, че управляващите бламираха предложението на БСП да осигурим помощи за учениците на само за 1-ви и 8-ми клас, но и за 2-ри, 3-ти и 4-ти. Това е много грозно, защото бяхме свидетели на сделка - от една страна беше оттеглено предложението на ГЕРБ, подкрепящо нашето предложение, срещу разрешението на това правителство в момента да ползва свободно средства от Фискалния резерв. Това е рисково“, заяви социалистът и припомни как през 2010 г. Симеон Дянков и ГЕРБ са взели 1.4 млрд. от Здравната каса, прехвърлили са ги за текущи плащания, и към днешна дата тези средства не са върнати.

Депутатът от БСП определи като абсурдна цел дефицит от 3%. „Най-развитите страни последните няколко години поддържат два-три пъти по-високи дефицити. За нас е по-важен жизненият стандарт на България и конкурентоспособността, отколкото гоненето на някакви имагинерни цели“, заключи Румен Гечев.