Кристиан Вигенин: Еднократната помощ за 2-ри, 3-ти и 4-ти клас трябва да е за всички деца

Не може на едно дете в Барселона да му се осигуряват милиони, а за хилядите български деца да няма, каза проф. Гечев

„За нас има теми и помощи, по които трябва да се търси подоходният критерий. Голямата част от тази подкрепа, която се дава на хора с по-ниски доходи, се намира в редица закони и това е логичен подход. Има обаче теми, по които не може да прилагаме тази безчовечна икономическа ефективност, защото за БСП всички деца са равни. Когато става въпрос за образование, поне по тази политика, трябва да покажем, че не трябва да делим децата на деца на бедни родители и деца на богати родители, сякаш хората с по-високи доходи нямат правото поне веднъж да почувстват конкретна подкрепа от държавата.“ Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС и на БСП Кристиан Вигенин.

Социалистът посочи, че подготовката на един ученик е предизвикателство както за хората с ниски доходи, така и за хората със сравнително високи доходи и призова: „Нека, когато говорим за образование, да се опитаме да дадем равен шанс на всички деца, независимо от доходите на техните родители. Това е част и от отношението ни към това каква държава искаме да изградим. Искаме ли полека-лека да затваряме тези противоречия и пропасти, които се развиват и чрез образованието да дадем възможността на всяко едно дете, без значение от дохода на родителите му, да има този равен шанс“, каза социалистът и призова тази помощ да бъде гарантирана за децата още от тази есен.

В отговор на изказване на народния представител от ПП-ДБ Манол Пейков, Вигенин уточни: „Този 3% бюджетен дефицит ги искат не от Шенген, а заради Еврозоната. Шенген иска други неща, ама не ги давате, тъй като си пазите престъпниците“, каза социалистът и посочи, че с Еврозоната не трябва да се бърза и трябва да се подхожда така, че да не страдат хората и основните политики, които трябва да реализира парламентът.

И припомни: „Да се противопоставят едни средства за деца, за да отидат за оркестранти - това е една политика, която сме виждали в предишни години. Съжалявам, че ПП във ваше лице започва да действа по този начин, това години наред го гледахме от ГЕРБ, когато едни хора се противопоставяха на други, едни гилдии на други, само и само да сме над тях, „разделяй и владей“. Нека да пощадим децата в случая“, каза Кристиан Вигенин и призова парламентът да покаже отношение към българските деца. 

Той отбеляза необходимостта от качеството на образованието и достъпа до образователната система и заяви, че това също е битка, която БСП ще продължи да води. „Но когато говорим за нещо толкова малко – да покажем отношение към всяко семейство, което изпраща ученик в училище, мисля, че не трябва да се правите на интересни и да си правите реклама на идеологиите“, каза Вигенин и се обърна към народния представител от ПП-ДБ Андрей Гюров.

„Господин Гюров, безкрайно съм учуден от вашето изказване, че за ПП гласуват богати хора, които не искат тези пари. Има механизъм, по който те могат просто да не ги вземат, ако не ги искат – никой не им ги праща насила. Ние сме длъжни да дадем този шанс, а нека родителите да си преценят. Тези, които са толкова богати, тези около 7-10%, които по принцип биха гласували за ПП без „ала-бала с президента“ – нека те не ги взимат тези пари и да останат като резерв в бюджета“, каза зам.-председателят на НС и на БСП.

Народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев също се включи в обсъжданията по отношение на средствата за учениците, като заяви, че те са в размер на около 22 млн. лв. „Уважаеми колеги, трябва НАП да се понапрегне и да осигури тези средства, при положение че става дума за десетки хиляди български деца. Не може на едно дете в Барселона да му се осигурят 5 млн. евро или 10 млн. лв. – значи 2 такива деца правят тези 20 млн.“, изрази възмущение социалистът.