Иван Иванов: Тези, които арестуваха Борисов, днес го пазят от може би нов арест. БСП няма да участва в това

Юни 14, 2023 Новини БСП в медиите 0 569

14.06.2023 г.

“Дадохме ясна заявка, че в тази комисия, която има една-единствена цел - да прикрие нечии престъпления и депутати да не бъдат изправени пред закона, пък било то и бивши премиери - БСП няма как да участва. Още от миналата седмица сме внесли проект за решение, с което да се свали депутатския имунитет на Бойко Борисов и той да защити своята невинност пред съда.” Това заяви народният представител от “БСП за България” в предаването “Още от деня” на БНТ. 

Той обясни,че Народното събрание не е разследващ орган, за да създава комисия по имунитетите, а постъпилото искане от прокуратурата е достатъчно мотивирано. 

“В момента се играе един театър. Тези, които избраха Гешев, сега са против него. А тези, които арестуваха Борисов, днес го пазят от може би нов арест”, коментира Иванов. 

Той припомни, че сигналът по “Барселонагейт” е подаден от народни представители от БСП. “Прокуратурата проспа 5 години, но нека се даде ход на това дело. В крайна сметка, не прокуратурата, а съдът има последната дума”, посочи социалистът.  

Иванов бе категоричен, че операцията “Чисти ръце”, дали с Гешев, или  без Гешев, не трябва да спира.  

По неговите думи не е била грешка участието на БСП в редовния кабинет. Иванов се позова на разпределението на над 20 млрд. Лв. а нуждаещи се хора и поставянето на началото на борбата с модела на ГЕРБ, случили се по времето на управлението с участието на БСП. Според него, ако правителството бе продължило своята работа, моделът вече е щял да бъде разграден. 

“Неразбираемото е защо тези, които най-силно даваха заявка, че ще се борят с този модел, сега са хванати ръка за ръка с ГЕРБ”, каза още Иван Иванов.  

“Имаме сериозното опасение, че от чутото в записа, който излезе от ПП, всичко се случва стъпка по стъпка. Няма да допуснем да бъде накърнен националният суверенитет чрез назначаването на шефове на служби, които защитават нечии партийни или външни интереси”, категоричен бе депутатът от БСП.  

“Войната в Украйна не трябва да бъде подклаждана с допълнителни оръжия и боеприпаси, а трябва да започнат мирни преговори и войната да приключи по дипломатичен път. Иначе заплахата и за нашата национална сигурност може да стане реална”, припомни позицията на социалистите Иванов относно предоставянето на военна помощ на Украйна.