Ирена Анастасова, БСП: Борисов иска да използва механизмите на НС, за да се спасява, вместо да си даде имунитета сам

Юни 14, 2023 Новини БСП в медиите 0 631

С какви ръце мнозинството, което се прегърна абсолютно безпринципно, ще пипа Конституцията?

„Мислите ли, че народните представители сме достатъчно компетентни след като се запознаем с документите, представени от прокуратурата, да преценим извършено ли е престъпление или не? Аз не смятам. Това е едно от съображенията ни да гласуваме „против“ съставянето на комисия за имунитетите. От друга страна, точно господин Борисов, който през годините какво ли не е избълвал срещу НС и който рушеше институцията Народно събрание, сега използва един от механизмите му, за да се спасява“. Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител от „БСП за България” Ирена Анастасова в ефира на Nova News.

„Другият с искан имунитет – господин Кирил Петков, пък го чувам преди малко от кулоарите да обяснява: „Да, ние предлагаме комисия, но аз самият ще си дам имунитета преди тази комисия да завърши работата си”. Това ме оставя без думи. Бавно и сигурно се изпълнява сценария, който беше описан в изтеклия разговор на националното ръководството на ПП и както виждате - това се случва“, припомни социалистката.

И допълни: „Да, засега комисията не е от 6 месеца, както там беше казано в разговорите им, че ще се “тупа топката”, тя е с малко повече от 1 месец зададен срок, но ние знаем тези комисии по какъв начин 5 дни след изтичане на срока им, той се увеличава с още и още дни. Считаме, че един човек, който няма притеснение от това, което е вършил, най-логичното е да си даде имунитета сам“, категорична бе тя  и припомни, че това е практиката до момента.

Анастасова коментира и случващото се в прокуратурата, като каза, че досега институцията е държала дела „на трупчета“, а сега е започнала активно да работи: „Това не го разбирам - като човек и професионалист. Както и не разбирам друго – на всички е пределно ясно, че това мнозинство между ГЕРБ, ПП и ДБ иска възможно най-бързо да махне главния прокурор. БСП е искала тази оставка много преди ГЕРБ да го направи и много преди ПП да съществува. Въпросът е от какво се изплашиха сега? Първо, разбира се, че не разбирам поведението на главния прокурор “Да, сега ще говоря, досега мълчах”. Крайно несериозно, да не кажа грозно. Не разбирам обаче и поведението на тези две парламентарни групи: „Дайте той да не говори и да му затворим устата“. Може пък, за довиждане, Иван Гешев да ни каже интересни неща, които си струва да бъдат проверени от следващия главен прокурор“, каза народният представител от „БСП за България“. 

Анастасова изрази недоумение защо е необходимо разрешение народните представители да се запознаят с документите по „Барселонагейт“, внесени в НС от прокуратурата и посочи, че предстои депутатите от „БСП за България“ да се запознаят с тях, тъй като досега достъп е бил разрешен единствено на лидера на БСП Корнелия Нинова и на зам.-председателя на парламентарната група Георги Свиленски. 

Относно очакваното произнасяне на Конституционния съд, както и подписването от президента на указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от поста му, Анастасова коментира: „Не знам какво да очаквам. Предполагам, че президентът ще спазва сроковете заложени в закона, но то няма такива. Ако аз бях на мястото на Радев,  щях да изчакам решението на КС, въпреки че вече толкова много негативи се натрупаха в тази война на прокуратурата срещу определени политически лица“. 

Анастасова категорично заяви, че БСП ще подходи много сериозно към въпроса за конституционната реформа: „Какви юридически умове преди толкова много години написаха тази Конституция и сега с какви ръце това мнозинство, което се прегърна абсолютно безпринципно, ще пипа в тази Конституция. Ние много отговорно ще видим какви са предложенията и ще преценим нашата позиция и ще я огласим“, каза тя и посочи, че към момента е публикуван единствено вариантът, предлаган от ДПС относно конституционната реформа.