Атанас Зафиров: Цялата мощ на коалицията на имунитетите и страха е впрегната в спасяването на имунитета на Борисов

От БСП до един ще гласуваме за свалянето на имунитета му

„Ще започна с цитат от интервю на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов от 2009 г. На въпрос на журналист: „Вие подкрепяте ли предложението на Волен да се снеме депутатският имунитет на Доган?“, г-н Борисов отговаря: „Аз съм “за“ да се свали имунитетът на всички депутати, не само на Ахмед Доган. Така, както аз като кмет нямам имунитет, като премиер - нямам имунитет, откъде-накъде депутатите ще имат? Няма логика.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и зам.-председател на парламентарната група Атанас Зафиров.

От парламентарната трибуна социалистът продължи: „Днес, 14 години след това фундаментално заключение, явно вече има логика. Защото цялата мощ на новосформираната коалиция на имунитетите и на страха е впрегната в спасяването на имунитета на Бойко Борисов“, заяви той.

По думите му Кирил Петков е само блед фон, алиби на режисьорите на филма “Спасяването на Бойко Борисов“. „Акад. Денков нали е наясно, че ще бъде премиер до деня, в който режисьорите на филма имат нужда от гласовете на неговата коалиция за спасяването на имунитета на лидера на ГЕРБ, след което безславно ще поеме към историята и ще се присъедини към РЗС, “Реформаторски блок“, “Атака“, НФСБ, ВМРО – дълга редица от коалиционни партньори на ГЕРБ“, разкри Зафиров.

Според него отношението на Борисов към народните представители и техния имунитет не е изолиран акт на пренебрежение, а напълно осмислена и преследвана през годините позиция, която е демонстрирана и доказвана нееднократно. 

Зафиров припомни, че през 2013 г.  Борисов е поставил като условие връщането на ГЕРБ в парламента, падането на имунитета на Волен Сидеров. „Тогава Волен Сидеров беше лош, още не им беше станал коалиционен партньор. 2015 г. почти стигна до отмяна на имунитета, пак по инициатива на ГЕРБ, и поводът пак беше Сидеров – тогава още беше лош. Управленското мнозинство тогава вървеше към премахване на депутатския имунитет“, припомни още той.

Депутатът от БСП цитира Бойко Борисов от 2021 г.: „Отказах се да бъда народен представител, не ми е нужен имунитет. Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен“. Днес обсъждаме необходимостта от парламентарна комисия, която да разгледа фактите и обстоятелствата около поисканите от главния прокурор имунитети“, уточни Зафиров.

Социалистът попита бъдещото ръководство на тази комисия кога смята да свика първото заседание и колко време ще удължава срока ѝ. „Аз участвах във временната комисия за имунитета на Сидеров през 2015 г. Тогава комисията беше свикана няколко часа след конструирането ѝ в Народното събрание. За часове се взе такова решение – тогава се бързаше. Сега подходът е същият, но целта е обърната – ще бавим. Затова не виждам някаква необходимост от такава комисия“, посочи депутатът от БСП.

Според Зафиров в момента наблюдаваме как ПП и ДБ се гърчат, знаейки, че зависят от Борисов и неговия златен пръст. „Те шикалкавят, че им трябвало време, за да се запознаят с документите, които прокуратурата им изпрати. С мълчанието си ПП и ДБ окриляват поведението на Бойко Борисов, отдалечават себе си от Европа и доказват колко зависими са от този човек. Не мога да пропусна да поздравя прокуратурата и главния прокурор за бързата и адекватна реакция“, заяви той и допълни, че от БСП до един ще гласуват за свалянето на имунитета на Бойко Борисов.