БСП: Председателят на парламента си позволява да прави „ала-бала“ с Народното събрание и да не допуска в зала важни обсъждания

14.06.2023 г.

„Нашият проект за решение, който внесохме в петък, на 9 юни, за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, сте го разпределили на комисия. Тъй като т. 1 в днешната програма е създаване на друга такава комисия, е редно, двата проекта да бъдат гледани заедно, защото те са по една и съща тема. Не мога да си представя как ще процедираме, ако създадем комисия, а на предстоящото си заседание правна комисия разгледа и вземе друго решение. Мисля, че двата проекта са съвместими“. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски  и призова двата проекта да бъдат гледани заедно. 

Той посочи, че възможните варианти по отношение на исканите имунитети на народни представители са три: единият е те сами да си подадат заявления за отказване, вторият е парламентът да вземе такова решение, а третият - да бъде създадена комисия, която да предложи на парламента друго решение: „Вероятно вървим към втория и третия и е хубаво да ги комбинираме по някакъв начин“, каза социалистът.

Свиленски се обърна към председателя на НС Росен Желязков със следните думи: „Няма как да внушавате, че БСП е трансмисия на искането на главния прокурор. Искането на главния прокурор е внесено в деловодството на НС и това, което е направила парламентарната ни група е да следва правилника на НС, където пише какво прави парламентът. Текстът в правилника е, че когато главният прокурор поиска имунитети, НС дава разрешение или не дава разрешение. Как ще вземе това решение, това може да възложим на комисия, на подкомисия, на работна група, на каквото реши НС“, каза Свиленски и посочи, че двата проекта са взаимнодопълващи се.

От парламентарната трибуна той изясни, че имунитети на народните представители не са поискани от Иван Гешев, а от някои от зам.-главните прокурори. „Не става въпрос за конкретното лице Иван Гешев, а става въпрос за искане на Главна прокуратура от представляващия я в момента главен прокурор, който и да е той“, допълни Свиленски.

„Не сме трансмисия на главния прокурор, а изпълняваме правилника и това, за което са ни изпратили тук. Двата проекта са допълващи се и не виждам причина, гледайки едното, да вземем решение да създадем комисия, което е предложение на колегите от ПП“, обясни социалистът.

За подлагане на гласуване на проекта за решение, внесен от БСП,  за сваляне на имунитета на Борисов, призова и народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов:  „Уважаеми господин председател, през последните седмици си позволявате да правите “ала-бала” с Народното събрание и да не влизат в залата важни решения и важни обсъждания. Съжалявам, че се налага да Ви говоря по подобен начин, но наистина прекалявате с начина, по който се държите от председателското място и използвате своето положение на “пръв между равни”. От нашата група настояваме да го подложите на гласуване и да влезе в залата за обсъждане“.  

Социалистът обясни: „Когато внесохме проекта за решение предната седмица, единствено за г-н Борисов беше изтекъл срокът, заради това другите двама колеги не присъстват в нашето предложение. И второ - много добре знаете, че Народното събрание винаги по друг начин е подхождало. Тази нова ваша измислица, “ала-бала”, сега да има някаква комисия, която досега я е нямало никъде - нека да влязат двете предложения и тогава да започнем обсъжданията. А не по този йезуитски начин да се мъчите в залата да не влизат важни предложения“, каза още Гуцанов.