Иван Ченчев от Литаково: Саможертвата на майор Томпсън и българските антифашисти е заветът народите никога повече да не допуснат фашизъм

Юни 10, 2023 Новини БСП 0 479

10.06.2023 г.

“Паметта за саможертвата на майор Томпсън, сержант Монро, българските партизани и ятаци е жива. Тя ни завещава не само идеала им, но и заветът народите никога повече да на допускат фашизъм. Това, че днес сме тук, показва, че когато говорим за героите на България - никой не е забравен и нищо не е забравено. В БСП имаме памет”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и народен представител от София област Иван Ченчев на поклонението пред подвига на героите в местността “Рупата” над село Литаково, Община Ботевград днес.

Социалисти от Ботевград, антифашисти, Иван Ченчев, кметът на Литаково Пешо Младенов, председателят на ОбС на БСП в Ботевград Николина Цолова, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий почетоха 79-та годишнина от разстрела на майор Томпсън и българските антифашисти. За паметната церемония пристигнаха и представители на посолството на Великобритания у нас.

На 10 юни 1944 година  жандармерия извежда от  читалището в Литаково  група арестувани партизани и  ятаци. Сред тях е и англичанинът майор Франк Томпсън. Той  е  офицер от Управлението за специални операции на британската армия. Идва в България на 24 януари 1944 година, за да ръководи втората мисия за снабдяване на антифашистката съпротива с английско оръжие чрез самолети.

Без съд и присъда, на 10 юни го застрелват в местността „Рупата“.  Заедно с него - сержант Ник Монро, ятаците Христо Гурбов от Ботевград и Лазар Стоянов от Скравена, както и още партизани от отрядите “Христо Ботев” и “Васил Левски”.

“Отново сме тук, на това свято място, пред тази свята могила, за да почетем подвига на българските партизани и ятаци от бригадите "Христо Ботев" и "Васил Левски", както и английския мисионер майор Франк Уилям Томпсън и сержант Ник Монро, които отдадоха живота си, за да няма майки с черни забрадки, да няма бедни, гладни, онеправдани и страдащи хора по земята, за да я има България!”, заяви председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий.

След преклонението пред паметта на героите на лобното им място над село Литаково, в салона на читалището, бе прожектиран филмът „Ненужният герой”, посветен на Франк Томпсън. Част от сцените в него са снимани в Литаково, където се проследяват последните дни от живота му. Филмът вече е показван на „София филм фест”, имаше прожекция и в Англия, премиерата му бе в Британското посолство миналата година.