Георги Гьоков, БСП, към министър Василев: Доволни сме, че казахте, че няма да се пипа Сребърният фонд

09.06.2023 г.

“Искам да изкажа задоволството си, че сменихте концепцията на служебния министър по удължаване на удължаването на бюджета и казахте някои успокоителни неща, че няма да се пипа Сребърният фонд”. Така се обърна народният представител от “БСП за България” Георги Гьоков към министъра на финансите Асен Василев по време на обсъждането на закона за удължаване на държавния бюджет.

От парламентарната трибуна той аргументира позицията да не се изразходват средства от Сребърния фонд, като припомни, че с решение на Министерски съвет са приети дългосрочна инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система и средносрочна стратегия за инвестиране на средства от фонда за периода 2023-2025 г. 

“От няколко години в Сребърния фонд започнаха да постъпват и личните вноски на хората от втората пенсия, които са на индивидуална партида и при желание от тях, могат да бъдат върнати обратно. Това е още един аргумент да не се харчат парите от Сребърния фонд”, посочи социалистът.

“Трябва по-сериозно отношение към фонда, защото ще дойде време, когато ще се наложи, за да гарантираме наистина пенсионната система и да направим по-адекватни пенсиите, да ползваме ресурси от него”, категоричен бе Георги Гьоков.