Цветелина Пенкова: Бъдещите ядрени проекти гарантират достъпни цени и стабилна енергийна система

08.06.2023 г.

„Енергийната криза доказа, че ядрената технология е безалтернативна. Европа безспорно има нужда от нови ядрени мощности, за да гарантираме ниски цени на електроенергията и стабилност на енергийната система.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова на традиционната международна ядрена конференция „Българска атомна енергетика- национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от сдружение „Български атомен форум“ (Булатом).

Тя допълни, че всяко увеличение на цените на електроенергията вреди  най-силно на уязвимите групи и унищожава нашата конкурентоспособност на световния пазар. „През следващите години очакваме увеличение на енергийното ни потребление, главно за битови и транспортни нужди. Ядрената енергетика е дългосрочното решение за осигуряване на евтина електроенергия“, изтъкна Цветелина Пенкова. Според нея: „ЕС трябва да насочи усилията си към ефективни и сигурни енергийни източници. Възобновяемите източници на енергия са част от решението, но ядрените мощности са именно тези базови мощности, без които не можем да гарантираме стабилността на енергийната система.“

Евродепутатът допълни, че ядрената енергетика е стратегическа за Европа и за България:  „България трябва незабавно да започне да развитието на нови ядрени мощности. Нашите съседи от региона вече го правят.    За момента България е лидер в производството на ядрена електроенергия в региона, но това не е даденост. Румъния и Турция вече имат задвижени проекти.“

Цветелина Пенкова изтъкна много важно условие: „За да може ЕС и България да задържат водещите си позиции в ядрения сектор и да се пребори за нови  в развиващите се ядрени технологии, е необходима политическа воля.“ Тя напомни, че всеки нов проект изисква най-малко 10-15 години от първоначалната идея, докато започне да функционира наистина.

„Нуждаем се от регулаторна сигурност, за да привлечем големи капиталови инвестиции. На ниво ЕС е необходимо законодателство, което да постави общи критерии за функциониране, по-добър достъп до финансиране и стандартизиране на ядрените технологии“, изтъкна евродепутатът. Цветелина Пенкова открои необходимостта- производството на ядрените реактори и компоненти за функционирането на ядрените централи да се подпомага приоритетно.

Европа е все още е водеща в сектора на ядрената енергетика. „Ние имаме най-добрите експерти и най-високите стандарти за безопасност. Но технологиите в сектора на ядрената енергетика се развиват с огромни темпове. Малките модулни реактори са последната ядрена технология, която набира популярност в цял свят. За да запазим предимството на европейската ядрена технология, ние ще продължим усилията в създаването на адекватна регулаторна рамка. Тя ще стимулира научните разработки в новите технологии и кооперацията и координацията между държавите членки ще насърчава кадровия и експертен човешки потенциал в ЕС. Това ще създаде благоприятни условия за финансиране на тези проекти“, отбеляза Пенкова

На ежегодното издание на международната ядрена конференция участваха експерти от цял свят. Бяха представени плановете за бъдещи ядрени проекти в Европа и по-конкретно в региона около България.

Във форума участваха председателят на Български Атомен Форум Богомил Манчев, Н.Пр. Г-н Жоел Мейер- посланик на Република Франция, посланикът на Турция Н.Пр. Г-жа Айлин Секизкьок, Н.Пр. Г-н Лукаш Кауцки- посланик на Република Чехия, посланикът на Китайската Народна Република Н.Пр. Г-н Дун Сяодзюн, представители на държавния, академичния и публичния сектор.