Манол Генов, БСП: Бюджет с 3% дефицит означава замразяване на доходите

Юни 08, 2023 Новини БСП в медиите 0 629

Бихме подкрепили всяко разумно предложение за промяна в Конституцията, но не, когато се правят задкулисни мнозинства зад гърбовете на гражданите

“Бюджет с 3% дефицит ще е социално несправедлив, защото това означава замразяване на доходите и на фона на глобалната рецесия, която се очаква да настъпи и в България, защитата на социално слабите ще бъде оставена в единствено в техните ръце.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Манол Генов в ефира на NOVA News.

В предаването “Твоят ден” той припомни, че вчера партиите в парламента са отхвърлили предложението на социалистите за увеличаване на минималната работна заплата със 100 лв., въпреки че са били подкрепили това предложение преди изборите. “В миналото Народно събрание го предложихме 42 пъти и накрая, с цел да излъжат своите избиратели, го подкрепиха. А сега, при новата обстановка, в комисия отхвърлиха и нашите предложения за увеличаване на майчинството и индексация на пенсиите”, каза още Генов.

Той подчерта, че в бюджета резерви винаги могат да се намерят. Депутатът обърна внимание, че във внесения от служебното правителство бюджет е имало много резерви и изрази надежда, че редовното правителство също ще ги потърси при съставянето на новия бюджет.

“Ние никога не сме бягали от разговор за конституционни реформи, стига в тях да има смисъл и да удовлетворяват адекватно промените в българското общество. Бихме подкрепили всяко разумно предложение, което е в интерес на хората, но не, когато се правят задкулисни мнозинства и когато се играят игрички зад гърба на избирателите. Ние все още не сме видели какви конкретни промени в Конституцията се предлагат”, коментира Манол Генов, добавяйки, че БСП първа е поискала и все още държи на оставката на Иван Гешев и ограничаване на правомощията на главния прокурор.