Парите за изборните комисии са малко, има опасност от „доплащане"

Авг 20, 2011 Новини БСП в медиите 0 1713

  Интервю на зам

 

Интервю на зам.-председателя на ПГКБ и член на ИБ на НС на БСП Михаил Миков за в. 24 часа:

 

- Г-н Миков, имаше ли по ваше време като министър дарения в МВР? 
- Имаше, разбира се, но в много по-малък обем. Тогава Министерството на вътрешните работи беше едно юридическо лице и това даваше възможност за цялостен поглед върху средствата, които влизат в системата. 
Сега всяка областна дирекция и обособените национални дирекции са самостоятелни юридически лица и те имат право да получават дарения. Затова казвам, че при нас имаше по-сериозен контрол и обемът на даренията беше редуциран. 
- Означава ли това, че сега е възможно дарения в пари и натура да са останали извън официалната статистика, която ръководството на МВР даде? Вие знаете ли за такъв случай? 
- Не, не съм се интересувал конкретно, защото това са отговори, които трябва да се дават от МВР. Но то се видя, че веднъж излязоха едни данни, после други... Не знам кои са достоверните. 
- Има ли значение по-малко или по-много са даренията - не е ли принципен въпросът въобще да ги няма? Вие защо не ги спряхте като министър? 
- Принципен е и наистина 
още по мое време сме обсъждали премахването им 
Отава въпрос за пренебрежимо малки средства от общия размер, необходим на системата, въпреки че с тях понякога се решават неотложни проблеми и се постигат много неща. Но в същото време винаги остава сянката на някакво съмнение, щом една официална държавна структура е получила дарение. 
- Значи в крайна сметка подкрепяте министър Цветанов в решението му да се премахне това спонсорство? 
- То не е негово решение. Той ако може, няма да ги прекрати... 
- А чие тогава? 
- И в доклада на Европейската комисия, и в посланието на министър-председателя е изразено доста категорично това становище. Най-вече се създаде обществена нагласа, особено след появата на ония списъци в караулките на Пътна полиция на защитените от проверки автомобили, заради които си отиде един полицай. 
- Чинията на Бузлуджа ли е най-важната тема за БСП два месеца преди из- 
борите, г-н Миков, че целият патос на партията ви напоследък изтича в нея? 
- В никакъв случай. Най-важно за нас е именно успешното ни участие в местните и президентски избори и утвърждаването на партията като основната опозиционна политическа сила в България, която трябва да предложи друго управление на страната. 
- При такива амбиции защо още не можете да извадите кандидат за вицепрезидент? 
- Ами ГЕРБ още за президент не са си намерили, а от нас се очаква всичко на масата. 
- Имате ли лична прогноза кой ще е човекът на управляващите? 
- Не. Толкова приказки се изприказваха, толкова боб се хвърли... Предпочитам да не гадая повече. 
- Ще оправдаете ли очакванията на Ивайло Калфин вицето му да е жена? 
- При определянето ще участва и кандидатът ни за президент. Водещи, разбира се, ще са не половите белези, а политическите качества, с които президентската ни двойка да се допълва и печели доверие. 
- Не се ли сливат образите на Калфин и Меглена Кунева в представите на периферния електорат, за чиито гласове ще е борбата? 
- Има ясни разлики в профила на двамата, а кампанията със своята динамика трябва да ги направи още по-отчетливи за избирателите. Но няма как да се сбърка, че Кунева е представител на либералния център, а Калфин - на левицата, и в посланията им като такива има разлики, включително за начина на упражняване на президентската власт. 
- Един политолог обаче определи визията му като на кандидат на Съветския, не на Европейския съюз... 
- Заядливци, които гледат да изкарат по нещо в кампанията, винаги ще се намерят. Това е част от правенето на избори у нас. 
Ивайло Калфин е изграден европейски политик не само заради присъствието си в последните години в ЕП със своите теми и въпроси. България реализира членството си в Евро-съюза именно с външен министър Калфин и това беше свързано със страшно много политическа работа. 
- След горчивия ви опит с външния пиар този път на какво ще заложи БКП? 
- На срещи с хората. На опознаване и осъзнаване на проблемите не само в центъра на страната, но и във всяко нейно кътче. Ето, в края на тази седмица Ивайло ще бъде във Видинска област, където трансграничното сътрудничество, отварянето на България към Западните Балкани, вписано в големия европейски контекст, и съответно ползите за страната ни от това са изключително актуална тема. Специално ще посети и традиционния Кулски панаир, който вече 95 години събира българи от пял свят в родното им място. 
- Тоест след гафовете със секирата категорично не желаете чужди консултанти? 
- Всяка кампания е различна и помощта на всеки е добре дошла. Стига 
да не разчита на кампанията, за да стане бързо богат 
- Колко пари ще отдели БСП за кампаниите? По- 
трудно ли се правят избори в опозиция, отколкото като управляващи? 
- Не може да се каже, че е по-трудно, защото 2-го-дишното управление на ГЕРБ създава достатъчно основания да се иска неговата смяна. И има много активни хора, които са готови да участват в този процес, включително чрез кампаниите за местните и за президентските избори. 
- Лидерът ви Сергей Станишев предупреди, че ГЕРБ ще хвърли целия ресурс на държавата срещу червените кандидати. От какво точно се притеснявате? 
- Не само целият ресурс на държавата, а и 
огромният финансов ресурс, който 
концентрира ГЕРБ 
Не случайно изборите не са достатъчно осигурени финансово, за да може чрез други средства да се въздейства на процеса. 
- За какво няма да стигнат парите от бюджета, заделени за изборите? 
- Не стигат за нормално заплащане на членовете на комисиите. 
Изборите ще са изключително тежки - две в едно, каквито не са се случвали от много години, а заради ниското възнаграждение доста от хората, които знаят как се прави, отказват да участват. Това крие рискове пред изборния процес. Предполагам, че ГЕРБ ще намери средства и ще мотивира финансово „своите" хора за участие. 
- Навреме ли беше вотът на недоверие, с който приключихте политическия сезон? Сега, когато този „шум за три дни" се забрави, не ви ли се струва, че гърмяхте напразно патрони? 
- Дали е навреме един вот на недоверие, се решава от тези, които го внасят. Но мисля, че преценката беше правилна. Проблемите, които бяха напластени и в доклада на Европол, и в този на Европейската комисия, и в сигналите от неправителствения сектор в последната година и половина, дадоха сериозни основания. 
- На десните още им се налага да се обясняват защо са гласували с червените. Зя БСП това плюс ли се оказа? 
- Всички, за които правата на човека са важни, системата на вътрешната сигурност е важна, процесът „Шенген" е важен, нямат много какво да обясняват. 
- Възможно ли е и занапред такова обединение на парламентарната опозиция? 
- Тук не става въпрос за самоцелни априорни съюзи, а за политики, които намират своите критици и в 
лявото, и в дясното пространство, просто защото се вижда, че страната не се управлява добре